latinica  ћирилица
31/10/2018 |  18:29 ⇒ 01/11/2018 | 11:11 | Аутор: РТРС

Представљена књига Емира Кустурице "Шта ми ово треба" (ФОТО)

У Бањалуци је промовисана књига "Шта ми ово треба", прослављеног режисера Емира Кустурице. Ријеч је о његовој трећој књизи, сатканој од дневничких записа у посљедњих 25 година - од рата у Босни и Херцеговини, па до данашњих догађања.

"Шта ми ово треба", према ријечима познатог режисера, потенцијално је питање које лако може да се претвори у егзистенцијално стање и никако не треба одговарати на то. У књизи је, али и у његовом животу, како каже, много тога дон-кихотовско, као и у схватању идеје о животу која не може да буде без минималне дозе идеализма и формалног пројектовања будућности. 

"На несрећу, многи посрну насред пута, не као Дон Кихот који се тек на крају живота питао шта ми је ово требало, а послије тога је оболио и умро. Ја сам се питао шта ми ово треба и велика је разлика те сложенице која се ставља у прошло вријеме и у ово садашње у коме је то у ствари израз егзистенцијалног стања гдје се не одговара на то питање, већ постави та теза и живи с њом", рекао је Кустурица.

Милорад Додик на промоцији књиге Емира Кустурице (Фото: РТРС)

О Кустурици и његовој књизи говорили су књижевник Ранко Рисојевић, издавач Манојло Вукотић, али и академик Матија Бећковић. Кустуричине дневничке забиљешке, каже Бећковић, “имају важну и опомињућу позадину, која може да наговијести нешто што се надвија над свијетом”.

"Мало му је што режира, пјева, свира, савјетује предсједнике, пројектује и подиже градове. Он још и пише... А ја сам само писао и он је ударио на то моје посљедње уточиште", истакао је Бећковић.

Присутни грађани на промоцији књиге Емира Кустурице (Фото: РТРС)

Промоцији књиге присуствовао је и предсједник Српске, Милорад Додик, поручујући да је ово велики догађај и прилика да се јавности представи треће књижевно дјело Емира Кустурице.

"Гдје износи вриједности и ставове везано за савремени тренутак, савремени живот, који повезује са историјом која се овдје чини као да се понавља. Било је дивно присустовати оваквој књижевној вечери и чути тако еминентне излагаче", нагласио је Додик.

Кустурица у књизи, на 360 страна, у 80 поглавља, говори о свом животу и својим дилемама, надама и сумњама, не бјежећи ни од једне теме, појаве или актуелног тренутка.