latinica  ћирилица
01/11/2018 |  13:49 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Стевановић: Кретање миграната се редовно прати

Надлежни органи Републике Српске помно прате улазак илегалних миграната на подручје Бијељине, рекао је градски менаџер Милош Стевановић.
Милош Стевановић - Фото: СРНА
Милош СтевановићФото: СРНА

"Полиција Републике Српске, посредством Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната, помно прати њихово кретање. Јуче је ухапшен Сиријац који је одмах прослијеђен Служби за послове за странцима БиХ и системом `хуманог транспорта` биће пребачен у Сарајево", рекао је Стевановић.

Он је новинарима у Бијељини саопштио да је јуче са директором Полиције Републике Српске Дарком Ћулумом одржао радно-консултативни састанак на којем су усагласили ставове у вези са даљњим радом овог тијела и најавио да ће наредни састанак Координационог тијела бити одржан за неколико дана.

Стевановић је навео да је једна екипа овог тијела отишла у Србију, гдје ће бити одржан радни састанак са представницима Министарства унутрашњих послова Србије и њихових безбједносних агенција.

Он каже да проблем представља то што мигранти и даље прелазе на подручје Бихаћа и Велике Кладуше.

"Јуче сам разговарао са министром здравља. Све болнице и домови здравља биће спремни да у случају потребе пруже здравствену заштиту и нашим грађанима", рекао је Стевановић, који је члан Координационог тијела за праћење илегалних миграната Републике Српске.

Он је навео да је и Црвени крст Републике Српске у сталном контакту са овим тијелом тако да су и републички и локални црвени крст спремни да током зиме, у случају потребе, помогну илегалним мигрантима.

"Влада Републике Српске је и неки дан поновила да у Српској неће бити смјештаја миграната и да немамо капацитете да им омогућимо да овдје трајно остану. Не желимо да нам се мијења демографска слика, али смо исто тако свјесни да постоји хумана страна ове приче и да никоме од тих миграната неће бити нарушена људска права", нагласио је Стевановић.

Подсјетио да је бијељинска Служба за странце, на иницијативу Координационог тијела, продужила радно вријеме, тако да ради и викендом, а радним данима, по потреби, има и другу смјену.

Стевановић је истакао важност сарадње са МУП-ом Србије који помаже достављајући Координационом тијелу информације и најаве о потенцијалним групама илегалних миграната који долазе на територију БиХ.