latinica  ћирилица
03/11/2018 |  11:25 ⇒ 08/11/2018 | 15:51 | Аутор: РТРС

Лица Лафоре на Конгресу неуролога Њемачке у Берлину (ФОТО)

Филм "Лица Лафоре" режисера Дениса Бојића рађен у продукцији РТРС-а приказан је на 91. Конгресу неуролога Њемачке у Берлину.
Лица Лафоре на конгресу неуролога Њемачке, Берлин - Фото: РТРС
Лица Лафоре на конгресу неуролога Њемачке, БерлинФото: РТРС

Један од највећих научних и медицинских догађаја у Њемачкој окупио је преко 6 000 љекара, научника и истраживача у вези са облашћу неурологије, неуропедијатрије, неуроанатомије и неуропатологије.

Филм "Лица Лафоре" био је једини дугометражни филм на овом догађају, а сама пројекција изазвала је бројне реакције стручне јавности.

За др Давида Бренера са Одсјека за неурологију клинике Улм, ово је несвакидашња прича која осим што, прије свега, служи науци и будућности преставља опомену савременом свијету када је третирање ријетких дјечјих болести у питању.

Др Мариан Дитрих са Клинике за неурологију из Минхена изјавила је да до сада није видјела оволику количину љубави, патње и вјере сажетих у једној причи.

Лица Лафоре на конгресу неуролога Њемачке, Берлин (Фото: РТРС)

Аутор филма Денис Бојић изјавио је да је овај конгрес тренутно најзначајније мјесто у Европи на којем је један овакав филм могао бити приказан, те да реакције након пројекције говоре да се Република Српска, БиХ, али цијели регион кроз причу породице Гајић оправдано нашао у центру интересовања свјетских научних кругова. Бојић је још једном истакао захвалност читавој екипи која је радила на филму, као и Радио-телевизији Републике Српске која је реализовала овај пројекат.

Филм "Лица Лафоре" приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама, између осталог и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, те у фармацеутској компанији "Ionis Pharmaceutical" у Сан Дијегу.

Лица Лафоре на конгресу неуролога Њемачке, Берлин (Фото: РТРС)

Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби с Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болести, добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Филм "Лица Лафоре" очекује специјална пројекције у АКХ универзитетској клиници у Бечу, трећој највећој болници на свијету, која је уједно и сједиште Медицинског универзитета у Бечу, те на међународном филском фестивалу у Краснодару.