latinica  ћирилица
06/11/2018 |  08:09 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Лавров: Брисел губи милијарде због политике Вашингтона

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ЕУ кажњава саму себе радећи по налогу САД и санкционишући Русију, али посљедице те рестрикционе политике не осјећа Вашингтон, већ је ЕУ та која губи милијарде евра.

У интервјуу за шпански лист "Ел паис", Лавров је изразио жаљење због лоших односа ЕУ и Русије, описујући их као "далеко од нормалних".

"Подјеле се подстичу 'преко баре'", рекао је Лавров, додајући да се Европљанима са стране намеће "митска руска пријетња".

Он је рекао да су "главни камен спотицања" Брисела и Москва санкције које је ЕУ увела Русији "по директној наредби" Вашингтона, а који скоро уопште не осјети посљедице те политике, за разлику од ЕУ.

"Подаци о губицима држава ЕУ због санкција се разликују. Према нашим процјенама, губици премашују 100 милијарди евра. Важно је да европски политичари то схвате", рекао је Лавров, преноси "Раша тудеј".

Лавров је рекао да је Русија као одговор и сама морала да уведе санкције 2014. године које се односе на робу из ЕУ.

"Ми смо спремни да укинемо те контра мјере, али ЕУ мора да повуче први потез", рекао је Лавров, додајући да санкције не одговарају ни Москви ни Бриселу.