latinica  ћирилица
06/11/2018 |  09:45 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Новалић незаконито обрађивао личне податке пензионера

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић незаконито је обрађивао личне податке пензионера којима је уочи избора послао писма на кућне адресе, а која су, у ствари, садржајем била дио изборне кампање за СДА, пише "Дневни аваз".
Петар Ковачевић - Фото: СРНА
Петар КовачевићФото: СРНА

Лист наводи да је то сада званично потврђено, иако Новалић није имао никакве основе да тражи, а ни да добије стотине хиљада личних података пензионера од Завода за пензијско и инвалидско осигурање ФБиХ.

Новалић је одговорио на захтјев Агенције за заштиту личних података БиХ да достави објашење о правном утемељењу свог поступка, а директор те агенције Петар Ковачевић пренио је да Новалић тврди да то што је урадио не представља обраду личних података.

"Обрада јесте била противзаконита и ми ћемо са поступком ићи до краја и донијети рјешење у овом случају", рекао је Ковачевић.

Он је навео да је тешко наћи сувисли коментар на оно што је федерални премијер послао као одговор о веома озбиљном законском поступању.

"Ми смо од Новалића тражили да наведе правни основ за такву обраду личних података, а невјероватно је да он чак није у свом допису ни споменуо Закон о заштити личних података, што показује да и не познаје закон", рекао је Ковачевић.

Он је напоменуо да Агенција још чека одговор из Завода ПИО ФБиХ о томе колики је тачан број личних података пензионера које су уступили Новалићу.