latinica  ћирилица
06/11/2018 |  09:58 ⇒ 22:50 | Аутор: Агенције

Американци на биралиштима: Избори за Конгрес и трећину сенатских мјеста

Американци данас бирају заступнике у Представничком дому Конгреса, као и трећину сенатских мјеста. Ови избори оцијењени су као референдум о предсједнику Доналду Трампу.
Конгрес Сједињених Америчких Држава (Фото: Sputnik/Flickr) -
Конгрес Сједињених Америчких Држава (Фото: Sputnik/Flickr)

Према анкети коју је провео "ABC/Washington Post", демократе би могли побиједити на данашњим изборима за Конгрес САД, с односом 52 према 44 одсто, а слична предвиђања износи и анкета "NBS/Wall Street Journal".

У Доњем дому Конгреса, Представничком, који броји укупно 435 чланова, превласт тренутно имају републиканци, мада не надмоћну – 235 према 193 демократе. Чланови Представничког дома бирају се на  двије године.

Сенатора има стотину, по два за сваку савезну државу, без обзира на њену величину и број становника. Они имају мандат од шест година, али је систем уређен тако да се на сваким оваквим изборима бира трећина сенатора. У актуелном сазиву Сената републиканци имају 51 сенатора, а демократе 47.

Ако превласт припадне демократама, то би, како објашњавају дипломатски извори, отежало позицију предсједника Трампа и приморало га да мијења приступ, док би, у супротном, ако све остане као што је сада, Демократској странци предстојала озбиљна унутарстраначка дебата.

Трампова имигрантска политика била би у случају побједе демократа подвргнута детаљном испитивању, а демократе не би пропустиле ни прилику да покрену нову истрагу у вези с оптужбама да је Русија имала важну улогу у Трамповој предсједничкој кампањи.

Ништа од тога не би промијенило правац којим се креће Трампова спољна политика, али ствари би постале сложеније и Трампу би било потребно више времена да проводи своје одлуке, оцјењује ДW.
Обамина реформа

Спољна политика коју обликује предсједник, мада је Конгрес мора потврдити, није била пресудно питање у кампањи.

Конгрес има много више утицаја на унутрашњу политику, па би, напримјер, евентуална доминација демократа угасила наде републиканаца да ће елиминирати здравствену реформу бившег предсједника Барака Обаме .

Демократе морају републиканцима "отети" 25 мандата да би преузели већину у Представничком дому. Судећи према резултатима анкета, то је за њих врло изводиво. С друге стране, демократе бране 26 сенатских мјеста, док републиканци бране само девет. Због тога није вјероватно да ће преузети већину у Сенату.