latinica  ћирилица
06/11/2018 |  10:23 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

У Новом Граду повећан број миграната, за сада без кривичних дјела

Након одлуке Владе Унско-санског кантона о забрани уласка мигрантима на територију овог кантона, евидентно је да је повећан број миграната који пролазе територијом општине Нови Град, а за сада нису забиљежени прекршаји или кривична дјела чији су починиоци мигранти, закључено је данас на сједници општинског Форума за безбједност.
Мигранти Нови Град - Фото: РТРС
Мигранти Нови ГрадФото: РТРС

Командир Полицијске станице Нови Град Драган Тривановић рекао је да је од почетка године до краја октобра евидентирано 159 миграната од којих је 90 лица предато Граничној полицији БиХ јер нису имали документа о пребивалишту у БиХ.

"Полицијска станица Нови Град свакодневно предузима активности контроле и евиденције лица која пролазе кроз Нови Град. Грађани немају разлога за забринутост", изјавио је Тривановић новинарима након сједнице Форума за безбједност.

Према његовим ријечима, у складу са смјерницама Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Полицијска управа Приједор предузима мјере с циљем очувања безједности грађана.

Он је додао да мигранти немају жељу да остану на територији ове општине, већ имају намјеру да пређу на територију земаља ЕУ.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је безбједносна ситуација на подручју ове локалне заједнице добра и да до сада није било ексцеса, кривичних, нити прекршајних дјела која су починили мигранти.

"Полицијска станица Нови Град има подршку општине и ми ћемо у свом домену помоћи у активностима које се тичу безбједности. Данас смо још једном подвукли да општина Нови Град нема ресурса за смјештај миграната већ да морамо упутити иницијативу надлежним институцијама Републике Српске и БиХ, да се криза, која се може очекивати у зимском периоду, не одрази на Нови Град", рекао је Дрљача.

Он је навео да је данас договорено да се предузму мјере безбједности у зонама школа с обзиром да је ријеч о новој безбједносно ризичној ситуацији.

"Ипак, морамо да помогнемо тим људима да безбједно прођу кроз Нови Град и, наравно, да се не задржавају. Мигранти сада нису више само уз магистрални пут Нови Град-Бихаћ, већ је њихово присуство евидентирано на ширем подручју, укључујући и регионалне путеве. Затражићемо од грађана да дојаве Полицијској станици Нови Град уколико примијете мигранте мимо магисталног пута Нови Град - Бихаћ", додао је он.

Дрљача каже да је реална процјена да је због затворене границе за улазак миграната у Хрватску и одлуке Владе Унско-санског кантона, Нови Град прва општина која има озбиљан проблем.

"У случају да се оваква ситуација настави, уколико број миграната буде прекомјеран, ми смо размишљања да од надлежних институција тражимо да и ми затворимо границе општине за улазак миграната, уколико државни органи не ријеше овај проблем", рекао је он.

Дрљача је навео да је кретање миграната евидентирано долином ријеке Војскове у ширем подручју уз магистрални пут Нови Град-Бихаћ, али да полицији није пријављено да су се смјестили у напуштене стамбене објекте.