latinica  ћирилица
06/11/2018 |  12:07 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Вукелић: Ријешити покушај убиства новинара Ковачевића

Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић рекао је да овај клуб тражи да се ријеши покушај убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића.

Он је на протестном окупљању које је организовао бањалучки Клуб новинара рекао да желе да укажу на чињеницу да је прошло више од два мјесеца од покушаја убиства новинара Ковачевића, а надлежне институције још нису ријешиле случај, односно нису откриле мотив и налогодавце.

"Недопустиво је да је након више од два мјесеца није приведен другоосумњичени за напад на колегу Ковачевића, иако је према изворима из полиције познато да се он налази изван БиХ, а Суд у Бањалуци одбија да распише међународну потјерницу", навео је Вукелић.

Новинар БН телевизије Владимир Ковачевић каже да не очекује да ће се овај случај ријешити до краја и открити налогодавци, јер би до сада већ требало бити званичних информација.

Он је додао да нема никавих информација ни из тужилаштва.

Ковачевић је оцијенио да је најбитније да се открију налогодавци и мотиви, јер два човјека који се сумњиче да су то извршила су, како каже, небитна.

"Имам неке поприлично озбиљне информације о којима не могу говорити, јер истрага још траје", додао је Ковачевић.

Он је навео да новинари морају бити радикалнији у борби за своја права, подсјећајући да ће од новог сазива Народне скупштине тражити измјене Кривичног закона Републике Српске, према којима ће нападачи на новинаре бити строже кажњени.

"Новинари морају имати повлаштенији положај, јер друшто које не цијени новинаре, не цијени демократију", навео је Ковачевић.

Новинар Телевизије БН Владимир Ковачевић претучен је 26. августа у бањалучком насељу Обилићево, а нанесене су му повреде главе металним шипкама, због чега је био хоспитализован у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

За покушај убиства Ковачевића осумњичен је Марко Чолић /31/ из Бањалуке, којем је Окружни суд у Бањалуци одредио једномјесечни притвор.

Начелник Сектора крим-полиције у бањалучкој Полицијској управи Дарко Новковић рекао је у септембру на конференцији за новинаре да су информације и документација о томе гдје се налази други нападач на новинара Ковачевића достављене Окружном јавном тужилаштву Бањалука уз извјештај о почињеном кривичном дјелу.