latinica  ћирилица
06/11/2018 |  13:00 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Шпирић: Савјет министара да не доноси одлуку о повећању цијене

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, који је пред крај мандата поднио иницијативу о измјени Закона о безбједности саобраћаја, апеловао је да Савјет министара БиХ не доноси одлуку којом ће драстично бити увећане цијене полагања возачких испита.

"Било би крајње непримјерено да Савјет министара БиХ сада донесе такву одлуку и повећа цијене возачких испита који ни у прошлости нису добили на квалитету и поскупљења су била беспредметна. Ускоро ће нови сазив Представничког дома и постоји инцијатива коју сам поднио. Рјешење би требало тражити кроз законске измјене, а не одлуке које ће се сломити на леђима будућих возача", изјавио је Шпирић Срни.

У образложењу те иницијативе, која је у септембру достављена парламенту, наведено је да одређивање минималних цијена наставног часа није у складу са ЕУ директивама и Законом о слободном формирању цијена БиХ.

"Спровођење оваквих одлука као резултат довело би до значајног поскупљења оспособљавања кандидата за возаче, огромног пада броја грађана који би приступили оспособљавању, а прилив средстава у буџет надлежних министарстава од полагања испита би се преполовио", појашњено је у иницијативи Клуба посланика СНСД-а.

У иницијативи је наглашено да привредне коморе Републике Српске и БиХ, Удружење превозника за међународни и унутрашњи транспорт, као и удружења за унапређење безбједности саобраћаја упозоравају да ће примјеном те одлуке доћи до поремећаја у области транспорта и значајног недостатка радника возача.

Цијенама од 1.500 до 2.000 КМ за полагање возачког испита, које би наредне године могле дочекати нове кандидате, једино се противи Завод за образовање одраслих при Министарству просвјете и културе Републике Српске јер је, како кажу, ова одлука у сукобу са Законом о конкуренцији у БиХ.

У Заводу за образовање одраслих Републике Српске сматрају да висока цијена полагања возачког испита није гарант квалитета обуке.

С тим су сагласни и будући кандидати који би полагали возачки испит и који се такође противе енормном поскупљењу.

У Министарству саобраћаја и комуникација су рекли да су сви органи за образовање подржали одлуку о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче, осим Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Уколико Савјет министара усвоји одлуку, нови цјеновник ће бити на снази од 2019. године.