latinica  ћирилица
06/11/2018 |  17:50 ⇒ 18:08 | Аутор: ТАНЈУГ

У Женеви откривена спомен-плоча Јовану Дучићу (ФОТО)

У Женеви је свечано откривена спомен-плоча посвећена Јовану Дучићу, великом српском писцу и дипломати, који је у овом граду провео седам година живота.
Спомен плоча Дучићу (фото: berne.mfa.gov.rs) -
Спомен плоча Дучићу (фото: berne.mfa.gov.rs)

Иницијативу за постављање обиљежја покренула је Амбасада Србије у Швајцарској, желећи да остави трајни спомен на вријеме које је славни српски пјесник и дипломата провео најприје на студијама у Женеви, од 1899. до 1906. године, а затим и у својству сталног делегата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца при Друштву народа, 1925. године.

Спомен-плоча, постављена на адреси на којој је Дучић живио док је студирао је у непосредној близини Женевског универзитета, а поклон је дар је Министарства културе и информисања Србије граду Женеви и на њој пише:

"Овде је у време својих студија живео Јован Дучић (1874-1943), кнез српске поезије, писац, путописац и дипломата. У спомен на великана српске књижевности, Министарство културе и информисања Републике Србије, новембра 2018. године".

Пред великим бројем грађана Женеве, представника града и угледних званица, присутнима су се обратили члан Градског вијећа Женеве Реми Пагани, који је захвалио на овом вредном поклону у спомен на некадашњег славног становника Женеве, амбасадорка Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, академик Милован Данојлић и писац Слободан Деспот.

Откривена спомен-плоча Јовану Дучићу

Амбасадорка Јанковић је, говорећи о значају Јована Дучића у српској књижевности и утицају година проведених у Женеви на његово стваралаштво, које су му омогућиле додире са свјетским књижевним и филозофским правцима, истакла да овим чином дајемо мали допринос чувању успомене на великана наше књижевности, али и подсјећамо на дугу традицију културних веза између Србије и Швајцарске.

Академик Данојлић говорио је о значају Дучићевог боравка у Женеви на размеђи вијекова, истакавши да је он оставио посебно велики печат у Дучићевом стваралаштву и животу.

Овај пјесник који долази из мале земље дао је велики допринос свјетској поезији, а спомен-плоча остаје као трајно свједочанство о Дучићевем двоструком боравку у Женеви.

Деспот је прочитао дио путописа "Прво писмо из Швајцарске" и "Пјесму жени" на француском језику, коју су званице из Женеве претходно имале прилике да чују у оригиналу, на српском језику.