latinica  ћирилица
06/11/2018 |  17:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Врање- Отворена обновљена кућа Боре Станковића

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић отворио је у Врању реновирану Музеј-кућу познатог књижевника Борисава Станковића.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

Кућа у Баба Златиној улици, аутора "Коштане", "Нечисте крви", "Газда Младена" и других дјела, није обнављана више од шест деценија, а за комплетно реновирање музеј-куће, дворишта и селамлука, Министарство културе је одобрило 9,9 милиона динара.

Вукосављевић је оцијенио да су људи и крајеви срећни и богати кад имају кога да памте као што је то случај са Бором Станковићем.

- Јесте ли примијетили како природно звучи синтагма "Борино Врање", мада се тако Врање никада није звало. Ми препознајемо да је назив мјеста и име писца срасло једно с другим - нагласио је министар културе.

Свечаности је присуствовала и чукунунука Борисава Станковића, Милица Давидовић, која је рекла да је неизмјерно срећна због реновирања куће и открила како је њена бака описивала познатог књижевника.

- Чула сам од баке да је био строго патријархалан. Имао је три ћерке и био је веома строг по разним питањима - навела је Давидовићева.