latinica  ћирилица
06/11/2018 |  18:04 | Аутор: СРНА

Љајић: ЕК да реагује ако Приштина повећа порез на робу из Србије и БиХ

Европска комисија мора хитно да реагује ако се испостави као тачна вијест да су институције /самопроглашеног/ Косова повећале за 10 одсто порез на сву робу из /централне/ Србије и БиХ, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.
Расим Љајић - Фото: РТС
Расим ЉајићФото: РТС

"Ако је ова вест тачна, то практично значи да ЦЕФТА споразум више не функционише јер, уз све ванцаринске баријере које је до сада /самопроглашено/ Косово уводило другим економијама и земљама западног Балкана, овај драстични корак значи да су се привремене косовске институције одлучиле за класичан протекционизам", рекао је Љајић.

Он сматра да је ово "аларм за хитно реаговање", прије свега ЕУ, која је својевремено била покровитељ ЦЕФТА споразума, преносе београдски медији.

"У оквиру ЦЕФТА тешко је очекивати да било која институција може да реагује, јер је механизам за решавање спорова веома спор", указао је Љајић.

Он је навео да је узалудно говорити о слободној трговини, укидању баријера и заједничком економском простору, ако се унилатерално уводе баријере према другим партнерима западног Балкана.