latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:05 ⇒ 07/11/2018 | 11:09 | Аутор: РТРС

Бањалучки новинари: Ријешити случај покушаја убиства Ковачевића

Медијски радници траже истину о покушају убиства новинара БН Телевизије Владимира Ковачевића! На протесту испред бањалучког Клуба новинара од надлежних је затражено да пронађу налогодавце, а од посланика у новом сазиву парламента да по хитном поступку измијене Кривични законик Српске, којим би напад на новинара био карактерисан као напад на службено лице.

Десетине медијских радника, два мјесеца од покушаја убиства колеге Владимира Ковачевића и данас је стало уз њега. Од надлежних траже да пронађу извршиоце и, прије свега, налогодавце напада. Два мјесеца од злочина, поручено је, тишина у институцијама нарушава њихов кредибилитет.

- Мислимо да је ово линија која је пређена и послије које нема повратка. Уколико се ово не ријеши, Клуб новинара и читава медијска заједница неће нијемо посматрати - поручио је Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука.

Подсјетимо, 26. августа, враћајући се с радног мјеста Владимир Ковачевић физички је нападнут и металним шипкама претучен од стране два лица. Сам Ковачевић је идентификовао Марка Чолића као једног од нападача, који је ухапшен и притворен. Од тада до данас, бар званично, о овом случају није било новости.

- Искрено, не очекујем да се овај случај ријеши до краја. Не вјерујем да ће се икад сазнати налогодавци, јер је чињеница да би до сада требало да буде званичних информација. Оно што највише буни је то што нема никаквих информација из Тужилаштва - рекао је Ковачевић.

С протеста је упитано и због чега за другим нападачем није расписана међународна потјерница, иако се, како је поручено, зна да се он налази у иностранству. На упућена питања, одговор саопштењима и, од стране полиције, констатација да су оба осумњичена идентификована.

"С обзиром на то да је истрага у току, више детаља вам нисмо у могућности износити како се не би угрозио ток истраге и планиране радње у циљу документовања кривичног дјела убиство у покушају", одговорили су из бањалучке Полицијске управе.

Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука саопштено је да је ово тужилаштво ставило 26. 9. 2018. године, приједлог за одређивање мјере притвора и расписивање потјернице Окружном суду у Бањалуци за другоосумњиченим Недељком Дукићем.

"С обзиром на то да Суд издаје наредбу за расписивањем потјернице, за све потребне информације обратите се надлежном суду", наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Из Окружног суда стигао је одговор да је против другоосумњиченог,Недељка Дукића подигнута централна потјерница. Наредба за расписивање међународне потјернице Министарству безбједности БиХ достављена је јуче, и то из трећег пута, због грешке у адресирању.