latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:15 ⇒ 07/11/2018 | 09:06 | Аутор: РТРС

Инцко опет критиковао Српску; Извјештају се супротставио руски амбасадор

Високи представник Валентин Инцко представио је Савјету безбједности Уједињених нација шестомјесечни извјештај о стању у БиХ. Осврнуо се на политичко и економско стање , а ни овај пут није изостала критика на рачун Републике Српске. Као проблематично издвојио је, између осталог, повлачење Извјештаја о Сребреници из 2004. године у Народној скупштини и предизборну реторику, која је по његовом мишљењу утицала на изборни процес. С његовим извјештајем се није сложио руски амбасадор.

Највећи дио свог извјештаја Инцко је посветио изборном процесу. Истакао је да је мало времена у кампањи посвећено владавини права, економским интеграцијама и стварању нових радних мјеста. Избор Милорада Додика за српског члана Предсједништва БиХ, каже Инцко, покренуо је нека питања имајући у виду његове раније иступе против БиХ.

- Уз то, од избора, дао је и неке провокативне изјаве у јавности о застави БиХ и полагању заклетве. Без обзира на то, чврсто сам увјерен да није корисно или исправно процјењивати нове чланове Предсједништва прије него што ступе на дужност - навео је он.

Инцко је, током обраћања, осудио повлачење Извјештаја о Сребреници и истакао да овакви потези штете помирењу.

Инцковом извјештају супротставио се амбасадор Русије у Савјету безједности, Василиј Небензја. Истакао је да се Инцко ставља на једну од страна у БиХ. Одбацио је и политику санкција која се у БиХ користи против српских политичких лидера.

- Вјерујемо да је политика протектората иза нас. Улога међународне заједнице мора бити усмјерена на рјешавање питања од заједничког интереса, која укључују реформу правосуђа и повлачења страних судија из Уставног суда БиХ - рекао је Небензја.

Очекивано --извјештају, али и раду Канцеларије високог представника у БиХ подршку су пружили представници Велике Британије и Сједињених Америчких Држава.

Представница Велике Британије Керен Пирс рекла је да ОХР остаје главни ауторитет у погледу цивилне имплементације Дејтонског мировног споразума и да то укључује британску подршку за употребом Бонских овлаштења ако ситуација буде захтијевала.

Представник САД Џонатан Коен рекао је да лидери у БиХ морају да покажу вољу за пут ка Европској унији и НАТО савезу.

И Влада Републике Српске упутила је 20. по реду извјештај Савјету безбједности УН-а. Након спроведних избора, Српска је, како је наглашено, спремна да са свим актерима у БиХ ради у циљу боље будућности и да гради тјешње односе са свим заинтересованим странама у међународној заједници.

"Убједљива побједа коалиције, уз то, мора бити схваћена као супротстављање покушајима страног уплитања у изборе у БиХ. Избор Шефика Џаферовића на функцију бошњачког члана Предсједништва БиХ веома је узнемирио Србе, те представља изругивање владавини права и помирењу, пошто је доказано повезан с ратним злочинима одреда Ел муџахид", наведено је у извјештају Владе.

Српска, као потписница свих анекса Дејтонског споразума, Савјету безбједности УН-а на сваких шест мјесеци подноси извјештај већ десет година.