latinica  ћирилица
06/11/2018 |  19:47 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина блокирала дијалог одлуком о повећању пореза

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да је одлука институција самопроглашеног Косова да за 10 одсто повећају порез на робу из централне Србије опасна и противправна, те поручио да је Приштина овим потезом блокирала бриселски дијалог на свим нивоима.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Он је нагласио да Србија захтијева да међународна заједница реагује одмах и одлучно, преносе београдски медији.

"Нужан предуслов за наставак бриселског дијалога је моментално укидање ове штеточинске и противправне одлуке", рекао је Ђурић на ванредној конференцији за новинаре.

Он је упозорио да је одлука Приштине у супротности са важећим прописима и споразумима и ЦЕФТА споразумом, те да наноси штету припадницима свих националности на Космету.

"Наравно да је реч о политички мотивисаној одлуци коју су донели људи фрустрирани што своје политичке циљеве не могу да остваре на било какав начин", рекао је Ђурић.

Он сматра да је Приштина одлуку донијела с намјером да се додатно дестабилизују политичке прилике у региону, те да одлука нема никакве везе са економијом и економским интересима Срба и Албанаца.

"Реч је о политичком лудилу које је попримило размере које поткопавају мир и безбедност", рекао је Ђурић.

Он је навео да је разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем, премијером Аном Брнабић и ресорним министром Расимом Љајићем, те додао да је Влада обавијестила међународне организације и ЦЕФТУ како би реаговали на овакво понашање институција самопроглашеног Косова, а да је о свему обавијештен и Брисел.