latinica  ћирилица
06/11/2018 |  21:17 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: СПЦ против разграничења са Албанцима

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да је Српска православна црква против идеје о разграничењу Косова и Метохије јер би то значило одрицање од сопствене историје и нагласио да тај став подржава већина српског народа.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит Амфилохије каже да се СПЦ не може одрећи свог мјеста и историјског постојања на Косову и Метохији, али и историјског постојања српског народа.

- Српски народ, већина политичких актера и интелектуалаца подржава позицију СПЦ о Косову и против је идеје о разграничењу са Албанцима - рекао је за ТАСС митрополит Амфилохије и додао да се још не зна шта то разграничење подразумијева.

Црногорско-приморски митрополит указао је да двије трећине свјетског становништва није признало независност самопроглашеног Косова.

- Надамо се да ће нам сви они помоћи, да ће уз нас бити и оне европске земље које нису подржале Косово упркос притисцима САД. Надамо се да ће се питање Косова вратити у оквире међународног права, резолуција Савета безбједности УН и свих међународних правила о питањима граница - рекао је митрополит Амфилохије.