latinica  ћирилица
07/11/2018 |  07:32 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Каран додјељује постхумна одликовања

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручиће данас у Невесињу девет постхумних одликовања Медаља заслуга за народ породицама погинулих бораца Војске Републике Српске из Невесиња, Гацка и Требиња.
Постхумна одликовања - Фото: РТРС
Постхумна одликовањаФото: РТРС

Додјела одликовања заказана је за 17.00 часова у сали скупштине општине Невесиње, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Одликовања се додјељују на иницијативу Борачке организације Републике Српске.

Претходно ће у Спомен-соби, уочи Митровдана - крсне славе Борачке организације Републике Српске и Дана општине Невесиње, те у знак сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године, бити служен помен погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату. Потом ће за породице погинулих јунака бити организован пријем код начелника општине.

Прослава Митровдана почеће сутра литургијом у Цркви Светог Вазнесења Христовог коју ће служити Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства. У порти Саборног храма биће обављен славски обред.

Након тога, код Споменика слободе биће служен парастос, а делегације ће положити вијенце.

У 12.00 часова владика Димитрије освештаће обновљени Дом културе у којем ће потом бити одржана свечана академија са богатим програмом и обраћањем званичника.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Република Српска.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.

Дводневну манифестацију поводом Митровдана организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње, а очекује се присуство високих званичника Српске и Србије, представника борачких организација, завичајних удружења, сабораца и гостију.