latinica  ћирилица
07/11/2018 |  09:06 ⇒ 11:37 | Аутор: dnevni avaz

Оружје пронађено у Градишци било спремно за међународни шверц

Инспектори Управе за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Републике Српске у акцији "Нишан" у Врбашкој код Градишке открили су и заплијенили велику количину војног наоружања, за које се претпоставља да је било спремно за међународни шверц.
Бањалука - Градишка - МУП - пронађена већа количина наоружања - Фото: СРНА
Бањалука - Градишка - МУП - пронађена већа количина наоружањаФото: СРНА

Како наводи Аваз, оружје је откривено на имању Илије Лајића (74) из Врбашке који има привремено боравиште у Швајцарској и тренутно је недоступан истражним органима.

Према незваничним информацијама осумњичени не пролази кроз полицијске евиденције.

Портпарол ПУ Бањалука Мирна Миљановић каже да је акција "Нишан" усмјерена на спречавање међународног шверца оружјем. У акцији су, према наредби Суда, претресени кућа, гаража, помоћни објекти и викендица које користи осумњичени.

"У претресима је пронађено 59 пушака, војних и ловачких разних произвођача и калибра, 20 пиштоља, те 11.222 пушчаних и пиштољских метака различитог калибра. Откривена је 'зоља', десет детонаторских упаљача, десет мина, 32 ручне бомбе, пет тромблона, једна протупјешадијска мина МРУД, два комада ТНТ, спорогорећи штапин, оптички нишани, пригушивачи", рекла је Миљановић.

Педантно упаковано

У МУП-у Републике Српске, Аваз сазнаје, да наоружање које је заплијењено није типично за балканско тржиште, јер се већином радило о оружју какво није кориштено у рату на простору бивше Југославије.

"Осим уобичајеног оружја, откривено је доста 'узија', 'хеклера' и оружја нетипичног за ове просторе. Све је било уредно 'угланцано'. Свака пушка и сваки пиштољ били су одвојени и педантно упаковани и складиштени. Меци су спремани у паковања од по 100 комада", наводи лист позивајући се на извор близак истрази.

Истражиоци ће у наредном периоду провјерити је ли слично наоружање кориштено у неким од нерасвијетљених ликвидација које су се дешавале у подземљу.

Биће пријављен Тужилаштву

Након комплетирања предмета против осумњиченог ће бити достављен извјештај надлежном тужилаштву због почињеног кривичног дјела.

"МУП Републике Српске ће у наредном периоду наставити активности на идентификацији других особа које се могу довести у везу с овим кривичним дјелом, будући да постоје индиције да се баве међународним кријумчарењем наоружања и минско-експлозивних средстава", рекла је Миљановић.