latinica  ћирилица
07/11/2018 |  10:05 | Аутор: СРНА

Вранкић: Неспровођењем одлука ревизора ствара се правна несигурност

Главни ревизор Канцеларије за ревизију институција БиХ Драган Вранкић изјавио је да се препоруке ревизора не спроводе, као што се не спроводе ни одлуке Уставног суда БиХ, чиме се ствара правна несигурност и нарушава дигнитет институција БиХ.
Драган Вранкић (фото: CIN) -
Драган Вранкић (фото: CIN)

Он је истакао да је ова канцеларија кроз извјештај институцијама дала 573 препоруке, те 52 препоруке кроз извјештаје о ревизији извршења буџета.

Према његовим ријечима, око 60 одсто прошлогодишњих препорука је реализовано или је њихова реализација у току.

"Тим процентом не можемо бити задовољни, посебно ако у обзир узмемо степен реализацији препорука у напредним демократијама", рекао је Вранкић за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он је напоменуо да је за спровођење препорука најзначајније дјеловање Парламентарне скупштине и Савјета министара.

"Парламентарна скупштина БиХ треба од Савјета министара активније захтијевати спровођења препорука Канцеларије за ревизију, чиме би се на виши ниво подигао степен озбиљности и одговорности којим институције приступају реализацији препорука", оцијенио је Вранкић.

Савјет министара, додао је он, морао би проактивније дјеловати по властитим закључцима и реаговати на захтјеве институција.

"Спровођењем системских препорука дошло би до побољшања општег амбијената што би директно утицало на рационалније поступање јавним средствима и повећање степена владавине права", појаснио је Вранкић.

Он је као примјер навео непоступање по одлукама Уставног суда БиХ, иако су коначне и обавезујуће, а њихово неизвршење представља кривично дјело.

Слично је и стање са неизвршавањем закључака Парламентарне скупштине БиХ који су проистекли из разматрања извјештаја о ревизији, а који углавном слиједе поруке ревизије.

"Наведено упућује да одређен број институција БиХ, осим што не испуњава своју друштвену обавезу, ствара правну несигурност, те добрим дијелим нарушава и сам дигнитет институција БиХ", упозорио је Вранкић.

Главни ревизор је рекао да неизвршење одлука, закључака и препорука указује на то да су владавина права и јавна одговорност на веома ниском нивоу.

"Неизвршавање одлука Уставног суда БиХ, између осталог, као посљедицу има и бројне судске спорове који потенцијално могу имати негативне финансијске учинке на буџет БиХ", рекао је Вранкић.

Он сматра да је Канцеларију за ревизију институција БиХ потребно уврстити у Устав, јер је већини демократских земаља ова канцеларија уставна категорија.