latinica  ћирилица
07/11/2018 |  11:05 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Џаферовић најавио тужбе против Владе Српске и Жељке Цвијановић

Новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић најавио је да ће против Владе Републике Српске и премијера Жељке Цвијановић поднијети тужбу надлежном суду јер су у владином извјештају Савјету безбједности УН "изнесене тешке лажи" везане за његову личност, "односно за личност и ратну улогу члана Предсједништва БиХ".
Шефик Џаферовић - Фото: СРНА
Шефик ЏаферовићФото: СРНА

Џаферовић ову намјеру износи у писму које је упутио Влади Републике Српске и Цвијановићевој, саопштено је из СДА.

Он је навео да је путем медија и службене веб странице Владе Српске сазнао да је Влада прихватила 20. извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН у којем је наведено да је избор Шефика Џаферовића на функцију бошњачког члана Предсједништва БиХ веома узнемирио Србе, те представља изругивање владавини права и помирењу, пошто је доказано повезан са ратним злочинима одреда "Ел муџахедин".

Џаферовић тврди да је морао реаговати, иако "овакве врсте извјештаја немају ни стварног, ни формалног значаја, јер на њих право и обавезу има једино ОХР".

"Захтјевам да, у складу са чланом 8. Закона о заштити од клевете, у року од седам дана јавно демантујете горе наведене наводе или мени и јавности презентујете потпуно и тачно утврђене чињенице, валидне доказе и пресуде којима је, како се у Вашем извјештају каже, доказано да сам ја повезан с било каквим кривичним дјелом, а камоли с ратним злочином", навео је Џаферовић.

Он је додао да извјештај Владе Републике Српске "врви од неистина, конструкција и фалсификата".

"Видим да сте, такође, упознати с чињеницом да је, поводом харанге против мене као политичара, одређене провјере вршило и Тужилаштво БиХ које је у марту 2015. године донијело наредбу о неспровођењу истраге, јер није утврђен ни основ сумње за било какву моју одговорност", навео је Џаферовић.