latinica  ћирилица
07/11/2018 |  11:24 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

ХЕТ почеле изградњу резервоара за воду

"Хидроелектране на Требишњици" почеле су изградњу резервоара за воду "Врело око 2". Капитална инвестиција, вриједна више од пет милиона марака, реализује се у оквиру пројекта "Водоводи и канализација Републике Српске".

За будући резервоар, са двије водне коморе од по 2.500 кубних метара, грађевинци морају ископати више од двадесет три хиљаде кубних метара материјала. У првој фази, биће изграђена једна водна комора, која ће имати и функцију примарног таложника.

Наставак изградње подсистема, са два мања резервоара, преузео је Град.

"Град Требиње ће изградити цјевовод од резервоара до Обале Луке Вукаловића и вриједност тих радова је два милиона марака... Завршетком тих радова, имаћемо предуслове за ова два резервоара", рекао је начелник Одјељења за просторно уређење Марко Рикало.

Два резервоара за висинске зоне, Град ће финансирати кредитним средствима. Осим изградње системског резервоара, ХЕТ ће, у оквиру инвестиције од 2, 73 милиона марака, реконструисати водозахват "Врело око". Циљ је оптимизација рада опреме.

Ведран Фуртула, шеф Службе надзора ЗП "Хидроелектране на Требишњици", наглашава да је планирана и замјена комплетне хидромеханичке опреме на пумпној станици.

"Имаћемо два потпуно независна подсистема, који ће обезбиједити сигурно и стабилно водоснабдијевање, без нестанака воде, какви су се дешавали у јеку туристичке сезоне", додао је Марко Рикало.

Изградња би требало да буде завршена до почетка 2020. године. С другим инвестицијама у систем, за пет година, сви дијелови Требиња требало би да буду трајно и стабилно снабдјевени водом.