latinica  ћирилица
07/11/2018 |  11:35 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Љајић: Суспендовати одлуку Приштине о повећању пореза Србији и БиХ

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић оцијенио је данас да, уколико и даље постоји Споразум о слободној трговини у централној Европи /Цефта/, одлука Приштине о повећању пореза од десет одсто на робу из Србије и БиХ мора да буде суспендована.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

Љајић је истакао да "Европска комисија мора хитно да реагује и да одговори да ли Цефта више постоји или не, и у којем саставу".

"Ако /самопроглашено/ Косово овако унилатерално против две земље чланице Цефте уводи баријере, онда Косово не треба да буде њен део. Или смо сви у Цефти или да се каже да она не постоји", рекао је Љајић за Телевизију "Пинк".

Он је додао и да "/самопроглашено/ Косово не може да буде део Цефте и да користи њене бенефите", а да, како је указао, уводи "ограде и физичке баријере за слободну трговину".

Према Љајићевим ријечима, та одлука привремених институција у Приштини мотивисана је политичким и економским разлозима.

Љајић је као политички разлог навео жељу приштинских власти да повећају политички рејтинг у домаћој јавности и истакао да "сваки гест против Србије доноси политички поен и утиче на рејтинг".

"Економски разлози крију се иза ових политичких, а нису ни класични економски, већ интересни разлози различитих групација произвођача на Косову, који би повећањем ових такси спречили конкуренцију која долази из Србије и из тога профитирали", рекао је Љајић.