latinica  ћирилица
07/11/2018 |  11:53 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Супербактерија годишње убије 33 хиљаде Европљана

Око 33.000 Европљана годишње умре због инфекције супербактеријом, а најтежа ситуација је у Италији, упозорава Европски центар за превенцију и контролу болести.
Бактерија (илустрација) -
Бактерија (илустрација)

Према истраживању ове организације, ниво "терета инфекције" када је ријеч о болестима узрокованих супербактеријом је забрињавајуће висок.

"Терет инфекције" је термин који обједињује значајне факторе за опис болести - број обољелих, број умрлих и ниво инвалидитета као посљедица обољења.

Како показује статистика, "терет инфекције" болести узрокованих супербактеријом једнак је укупном збиру "терета инфекција" грипа, туберкулозе и ХИВ-а.

Број умрлих је директна посљедица инфекција узрокованих бактеријама које су отпорне на антибиотике, пише у најновијем истраживању које је објављено у стручном часопису "Лансет".

Научници сматрају да је око 70 одсто бактерија које узрокују инфекције већ отпорно на бар један од антибиотика.

Три четвртине инфекција супербактеријом било је повезано са пружањем медицинске његе, односно људи су се заразили том опасном бактеријом током лијечења у здравственој установи.

Научници зато вјерују да би се број инфекција супербактеријом могао драстично смањити путем "адекватних мјера превенције и контроле инфекције, као и надзором над употребом антибиотика".

Стање је најтеже у Италији, у којој је опасност од заразе супербактеријом изузетно велика. Трећина свих смртних случајева повезаних са том врстом инфекције забиљежено је у тој земљи.

Код два од пет случаја заразе супербактеријом бактерије су отпорне чак и на најјаче антибиотике.

То је забрињавајуће, јер су ти антибиотици посљедња могућност доступног лијечења, наводи Европски центар за превенцију и контролу болести.