latinica  ћирилица
07/11/2018 |  12:29 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Увођењем пореза, самопроглашено Косово крши и Цефта споразум и ССП

Увођењем пореза од 10 одсто на сву робу која се увози из БиХ, самопроглашено Косово је грубо прекршило Цефта споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању, изјавио је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

"Увођење овог пореза додатно ће оптеретити извознике из БиХ", рекао је Егрлић новинарима у Сарајеву, те додао да је БиХ већ изгубила знатан дио тржишта на самопроглашеном Косову.

Он је рекао да Спољнотрговинска комора осуђује овај потез самопроглашеног Косова и изражава забринутост за могуће посљедице по привреду БиХ, те додао да ће Комора реаговати, кроз Коморски инвестициони форум земаља западног Балкана.

"Врло брзо ћемо тражити сједницу, са које ћемо послати поруку да увођење додатних намета није у духу добрих односа, већ нешто што нас враћа назад", истакао је Егрлић.

Он сматра да ово није требало да се деси, да је самопроглашено Косово требало да има више стрпљења, али и да је БиХ требало да предуприједи да се овако нешто не деси.

Према његовим ријечима, овај додатни порез утиче на конкурентност привредника БиХ и на њихову позицију на самопроглашеном Косову.

"Ово је аларм за узбуну. Одговорни људи са обје стране морају хитно да сједну и рјешавају неке ствари које су узрочно-посљедичне", рекао је Егрлић.

Привремене приштинске институције одлучиле су јуче да за 10 одсто повећају порез на робу из Србије и БиХ, као одговор на "кампању која се води против самопроглашеног Косова".

Повећање пореза за 10 одсто односи се на све производе из Србије и БиХ, а министар трговине Ендрит Шаља, који је предложио ту мјеру, каже да је то "међународна пракса".