latinica  ћирилица
07/11/2018 |  14:02 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Одлука самопроглашеног Косова о порезу удар на привреду Српске

Привредна комора Републике Српске оцијенила је неприхватљивом одлуку власти самопроглашеног Косова о увођењу пореза од 10 одсто на сву робу која улази на тамошње тржиште, наводећи да је она у супротности са свим међународним уговорима о слободној трговини.
Привредна комора РС - Фото: РТРС
Привредна комора РСФото: РТРС

"То се посебно односи на Споразум о ЦЕФТА који уређује слободну трговину у региону и који је овом одлуком директно нарушен. Умјесто да се иде ка унапређењу односа унутар ЦЕФТА региона, сада смо суочени са потпуно супротним трендом. Због тога очекујемо да ће надлежне институције реаговати и да ће спорна одлука у што краћем року бити стављена ван снаге", рекао је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

Према његовим ријечима, привреда Српске ће због ове одлуке претрпјети штету, иако је тржиште самопроглашеног Косова у групи малих по вриједности спољнотрговинске размјене.

"Извоз из Српске на тржиште самопроглашеног Косова у девет мјесеци ове године износио је 31 милион КМ, док је вриједност увоза била 2,18 милиона КМ. Иако је ријеч о малим износима у односу на спољнотрговинску размјену са другим партнерима, свако тржиште нам је веома важно с обзиром на стање у нашој привреди и економији", нагласио је Благојевић.

Он је додао да привредници из скоро свих сектора извозе на тржиште самопроглашеног Косова, али да одлука о увођењу пореза највише погађа металски сектор.

"Тај сектор ће поднијети највећу штету, јер има највеће учешће у извозу. Потребна је брза реакција надлежних институција како би одлука била стављена ван снаге и како би био омогућен несметан проток робе. Ова одлука је директан ударац на конкурентност наших производа, а тиме и на нашу привреду", истакао је Благојевић.

Влада самопроглашеног Косова усвојила је јуче одлуку о увођењу заштитних мјера за увоз свих производа произведених у БиХ и Србији, које подразумијевају порез од 10 одсто.

Од ових мјера биће изузети само међународни брендови произведени у ове двије земље.