latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:04 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Угљевик: Због дуга за смеће остао без воде

Недељку Ћирићу из Угљевика искључена је вода, због неплаћених рачуна. Предузеће Компред, сабрало је дугове овог домаћинства у јединствен износ, што, како кажу у Удружењу потрошача, није у складу са Законом о правима потрошача.

Тридесетдеветогодишњи Недељко Ћирић је радно неспособан због слабовидости, а у скромној кућици без купатила, направљеној уз помоћ општине Угљевик, са супругом живи од повремених послова у селу. Нема, каже, новца да плаћа нереално високе рачуне за одвоз смећа, који за његово двочлано домаћинство износе 11,70 марака мјесечно, али му је због тога искључена и вода.

Ја не одбацујем дуг за воду, то ћу увијек да платим, колико год да потрошим, али смеће не могу да платим - поручује Недељко Ћирић.

Одвозом смећа у угљевичким селима од маја ове године бави се предузеће Компред, које је и дистрибутер воде. У овом предузећу тврде да нису добили Ћирићев захтјев да као социјални случај буде ослобођен плаћања.

-У неким селима која имају можда 100 до 120 кућа, има можда десет кућа које неплаћају. Правимо калкулације да, рецимо ако су баш у тешкој материјалној ситуацији, породица погинулог борца, или да нико не ради из те породице, да га ослободимо -напомиње Милан Лазић, директор Компреда Угљевик.

У Удружењу потрошача кажу да се дуг за комуналне услуге не може сабирати на једном рачуну, без обзира на то што се и испоруком воде и одвозом смећа бави једно комунално предузеће.

- У рачуну је можда написано да имају двије услуге, али на крају питање је да ли је потрошач једну од тих услуга можда дјелимично и плаћао, другу није, али то мора да се види из рачуна односно из спецификације коначног рачуна - поручује Јован Василић, предсједник Удружења потрошача Звоно.

Према Закону о заштити права потрошача свако комунално предузеће обавезно је да формира комисију за жалбе и притужбе, односно рекламације потрошача, што у овом случају није урађено. На ову обавезу угљевички Компред упозорила је и инспекција.