latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:19 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Приједор: Касни јесења сјетва

На подручју Приједора јесења сјетва касни. Због недостатка падавина у земљишту нема довољно влаге, што је узроковало кашњење у сјетви житарица, али и осталих култура.

У Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди редовно прате количине влаге у земљишту.

- Кључни мјесец што се тиче сјетве пољопривредних култура је септембар гдје је пало негдје за трећину мање падавина, а у октобру мјесецу, конкретно, од 87 милиметара по метру квадратном у просјеку пало је само 12 милиметара што значи да је земљиште јако сухо, истакла је Данијела Егић, руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде Републике Српске.

Приједорски пољопривредници кажу да им је мањак падавина знатно отежао сјетву и изазвао веће трошкове.

- Били су тежи услови за орање и само ницање житарица. Потрошено је више горива и морали смо, да кажемо да идемо са неком повећаном количином сјемена, овај, ради слабијег ницања, рекао је Љубан Ећим, Трнопоље.

Осим јесење сјетве, проблем представља и припрема земљишта за прољетну сјетву.

- Чекамо да падне кише да почнемо зимска орања. Сад не можемо почети јер је баш засушило и отврдла земља, додао је Ећим.

Надлежни у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди савјетују оне пољопривреднике, који још нису обавили сјетву, да ипак сачекају падавине бар 15 до 20 дана.

- Ако је сјетва, значи, у полусувом земљишту, односно сувом, као што је сад ситуација, потребно је да се сије мало дубље да се ипак дође до влаге, нагласила је Егићева.

Према подацима Министарства пољопривреде, у приједорској регији ове јесени требало би да буде засијано око 5,5 хиљада хектара од чега половина отпада на пшеницу.