latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:28 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Кошарац: Памерове изјаве руше све дипломатске норме понашања

Члан Предсједништва СНСД-а и изабрани посланик те партије у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик био у праву када је упутио писмо амбасадору Аустрије у БиХ Мартину Памеру са примједбама за недипломатско понашање о чему најбоље говори и данашња реакција аустријског амбасадора.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Амбасадор Памер у свом одговору покушава да дисквалификује легитимно изабраног предсједника земље у којој службује као амбасадор и која је примила његов агреман. То је непримјерено за амбасадора једне високоцивилизоване земље као што је Аустрија, која је још и чланица Европске уније", истакао је Кошарац у изјави за Срну.

Он је нагласио да зачуђује да амбасадор једне земље, са којом БиХ и Република Српска имају одличне односе, у обраћању јавности поводом писма које му је упутио предсједник Додик, позива инвеститоре из Аустрије да не инвестирају у БиХ, односно Републику Српску.

"Посао сваког амбасадора, посебно ако долази из земље Европске уније, је да ради супротно и да подстиче инвеститоре из своје земље да улажу у земљу у којој службују. Након оваквих изјава амбасадора Памера, које руше све дипломатске норме понашања, лидере из Европске уније не треба да чуди зашто је подршка европским интеграцијама у БиХ на ниском нивоу с обзриом на чињеницу да се овако понаша амбасадор земље која је чланица Уније", истакао је Кошарац.

Он је упитао Памера да ли у свом обраћању предсједнику Додику износи лични став или став аустријске Владе.

"Мислим да је ово питање сасвим на мјесту", рекао је Кошарац, додавши да чисто сумња да је то став аустријске владе.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одбио је сусрет са аустријским амбасадором Мартином Памером, јер је као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође.