latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:47 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Чубриловић остаје предсједник Парламента Српске

Након информације да би мандатар за састав нове Владе требало да буде СНСД-ов Радован Вишковић, предсједник Српске Милорад Додик данас је поручио да ће нови-стари предсједник парламента бити Недељко Чубриловић. Ко би све требало да чини извршну власт, Додик још не открива. Биће познато, каже, након што буде утврђена скупштинска већина.

Дан након што су озваничени резултати избора и прича око формирања власти у Српској полако поприма свој коначан облик. Од раније је познато да би на чело нове Владе требало да сједне СНСД-ов Радован Вишковић. Од данас, и то да ће Недељко Чубриловић и у наредне четири године предсједавати Парламенту. Тако бар тврди, предсједник Српске Милорад Додик.

"Актуелни сазив Народне скупштине има задатак да уведе у мандат предсједника Републике, а ја ћу пред њим положити заклетву. Он има задатак и да изабере комисије, као што је комисија за избор и именовање, да бисмо могли да отпочнемо рад. Тада ће бити створени услови да Жељка Цвијановић на основу нашег приједлога предложи Радована Вишковића за мандатара, а онда ћемо разговарати и желимо да уважимо и његов став о томе", рекао је Додик.

Како би требало да изгледа састав Владе, Додик још не открива. Нових лица ће сигурно бити. Многи су добро радили, али има и оних који нису испунили очекивања, каже Додик.

“Желимо да имамо Владу која ће бити експедитивна и Влада континуитета, јер СНСД чини њену већину и у њу ће ући многе групације. То су СНСД, ДНС, СП, Уједињена Српска, група Обрена Петровића, а биће још неких", нагласио је он.

Смјенама појединих кадрова у власти и јавном сектору, не назире се крај. У наредном периоду биће их још, каже Додик.

“Биће промјена у `Електропривреди Републике Српске`. Концепција Владе биће да уведе један број нових људи у структуре како бисмо добили нову енергију за рјешавање проблема", додао је предсједник Српске.

Смјене нису саме себи циљ, каже Додик. Према његовим ријечима, они који не буду спроводили Владине политике и одлуке, без обзира у којој политичкој партији били, биће удаљени са тих мјеста.