latinica  ћирилица
07/11/2018 |  16:38 | Аутор: СРНА

Лазић: Тужилаштво и Суд БиХ по угледу на Хаг

Неприхватљиво је да Тужилаштво и Суд БиХ за ратне злочине углавном оптужују и осуђују Србе, сматра замјеник предсједника Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

"Нико нема право да буде амнестиран за ратне злочине које је починио, али је неприхватљиво да Тужилаштво и Суд БиХ, по угледу на Хашки трибунал, примјењују селективну правду јер за ратне злочине углавном оптужују и пресуђују Србе", рекао је Лазић Срни поводом хапшења Цвијана Томића и Среће Кандића због наводно почињених ратних злочина над бошњачким жртвама.

Он је осудио јучерашње хапшење Томића и Кандића, наводећи да је забрињавајућа чињеница да је у Хашком трибуналу оптужено и осуђено комплетно ратно политичко и војно руководство Републике Српске, док је, с друге стране, бошњачко и хрватско политичко и војно руководство амнестирано од било какве одговорности за ратне злочине почињене над Србима у БиХ.

"Малом броју Бошњака и Хрвата оптужених за ратне злочине над Србима Суд БиХ изриче минималне или ослобађајуће казне по Кривичном закону бивше Југославије, док се Срби осуђују на максималне казне затвора по Кривичном закону БиХ", навео је Лазић.

Он је оцијенио да представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, након формирања нове власти у Сарајеву, морају учинити све да се оваква пракса промијени и да Кривични закон БиХ буде једнако примјењив за сва лица оптужена за ратне злочине.

Томанића /52/ и Кандића /65/ јуче су на подручју Зворника ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ због сумње да су на подручју Глумина код Зворника извршили кривично дјело злочин против човјечности над жртвама бошњачке националности.

Тужилаштво БиХ предложило је Суду БиХ да им одреди притвор због опасности од бјекства осумњичених, као и опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике.