latinica  ћирилица
07/11/2018 |  17:40 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

СМ: Додатно финансирање за пројекат енергетске ефикасности

Савјет мнинистра утврдио је данас Приједлог споразума о кредиту за додатно финансирање за пројекат енергетске ефикасности између БиХ и Међународне банке за обнову и развој укупне вриједности 27.276.989 евра, од чега ће ФБиХ бити алоцирано 60, а Републици Српској 40 одсто средстава.
Сарајево - сједница Савјета министара - Фото: СРНА
Сарајево - сједница Савјета министараФото: СРНА

Рок отплате зајма је 32 године уз грејс период од седам година, саопштено је из Савјета министара.

Циљ пројекта енергетске ефикасности јесте смањење потрошње енергије у јавним објектима у БиХ, што је посебно значајно за школе, вртиће, болнице и друге јавне објекте, као и за сектор грађевинарства који ће радити на овим пословима.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа утврђен је Приједлог меморандума о разумијевању између овог министарства и Министарства културе и туризма Кине о олакшавању групних путовања кинеских туриста у БиХ.

Савјет министара усвојио је извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума за прошлу годину и донио одговарајуће закључке да би овај процес био завршен.

Током прошле године обновљене су 902 стамбене јединице и реализовано је 378 пројеката помоћи у обнови комуналне и социјалне инфраструктуре на просторима гдје живе расељена лица и повратници.

Укупна финансијска средства реализована у прошлој години износе 23.353.018 КМ.

Број обновљених стамбених јединица у прошлој години повећан је за 5,7 одсто у односу на извјештај из 2016. године.

За пројекте електрификације стамбених јединица расељених лица и повратника у периоду од 2009. до 2017. године уложено је око 15.750.000 КМ у више од 60 општина у БиХ за око 2.300 стамбених јединица или корисника.

Савјет министара, на приједлог Министарства правде, донио је одлуку о одобрењу вишегодишњег пројекта "Реконструкција објекта и надоградња спрата за смјештај Тужилаштва БиХ" вриједног 4.237.000 КМ.

Пројект се финансира из буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ, од чега је у периоду 2013-2018. године финансиран износ од 3.780.000 КМ, а у идућој години биће обезбијеђено 457.000 КМ.

Усвојена је и информација у вези са специјалним извјештајем "Заштита дјеце погођене избјегличком кризом од сексуалног искоришћавања и сексуалне злоупотребе" са препорукама Ланзароте комитета.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ ће ову информацију и препоруке доставити Министарству безбједности БиХ и Оперативном штабу, као и владама Републике Српске и Федерације БиХ, те Брчко дистрикта.