latinica  ћирилица
07/11/2018 |  17:48 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Вучић: Очекујем од ЕУ да обезбиједи спровођење ЦЕФТА споразума

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће ићи у Брисел на нове разговоре о Косову и Метохији и да очекује од ЕУ да обезбиједи спровођење ЦЕФТА споразума.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је навео да је у случају приштинских царина примијетио да се први пут не помињу двије стране, већ се зна ко је кривац.

"Говори се о кривцу који не жели стабилизацију прилика", рекао је Вучић у Хелсинкију.

Он је напоменуо да не може неко да повећава порезе и царине и тиме зауставља проток робе, додајући да га то брине, "зато што говори о томе са каквим опасностима се суочавамо".

Вучић је рекао да ће у Бриселу бити много тешки разговори, али да ће на том састанку да се бори за интересе Србије, посебно за Србе на Косову и Метохији, преносе београдски медији.

"Борићу се да не дозволимо да будемо окривљени за заустављање процеса споразумевања, разговарања и проналажење компромиса", поручио је Вучић, наводећи да ће на састанку бити предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, као и високи представник ЕУ за спољну политку и безбједност Федерика Могерини и директор за западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајнхорст. 

Предсједник Србије је потврдио да је из кабинета њемачког канцелара Ангеле Меркел добио захтјев за билатерални састанак у недјељу, 11. новембра, у Паризу, нагласивши да то говори о значају и мјесту Србије.

Вучић је истакао да увијек воли да чује шта Меркелова мисли и да треба бити ближи Њемачкој, а не даљи, "упркос онима који мисле да некоме треба да показујемо мишиће".