latinica  ћирилица
07/11/2018 |  18:00 | Аутор: СРНА

Гутерес: Међунационалне тензије доводе до инцидената на Космету

Генерални секретар УН Антонио Гутерес упозорио у тромјесјечном извјештају о стању на Косову и Метохији, који ће 14. новембра бити представљен Савјету безбједности, да је, упркос миру који је у протекла три мјесеца владао, забиљежено неколико инцидената који су производ међунационалних тензија.
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency)

Гутерес је у извјештају, у који је РТС имао увид, поздравио ријешеност Београда и Приштине да дијалогом дођу до нормализације односа и похвалио лидере обје стране због привржености и одлучности коју су показали у процесу рјешавања отворених питања.

"Забринут сам због обновљених тензија у вези са градилиштем у посебним заштићеним зонама", навео је Гутерес, коментаришући дешавања око манастира Високи Дечани и упозорио на обавезе у вези са заштитом вјерског насљеђа.

Он је навео да су изјаве српских и лидера самопроглашеног Косова о разграничењу изазвале забринутост Срба на Космету и неспоразуме између Београда и лидера Српске православне цркве на Косову и Метохији.

"Те изјаве су, такође, изазвале реаговања у региону и међународној заједници, која су варирала од позива за преиспитивање свих могућности које би могле водити ка рјешењу, до озбиљне забринутости у вези са могућим посљедицама које би територијалне корекције могле имати по стабилност у региону", навео је Гутерес.

Ситуација на Косову и Метохији поново је уврштена на дневни ред Савјета безбједности УН послије шестомјесечне паузе која је резултат противљења САД, Велике Британије и Француске да се о том питању расправља на свака три мјесеца, каква је била пракса у претходних 19 година.

Посљедња сједница Савјета безбједности о Косову и Метохији одржана је 18. маја када се шест западних чланица тог тјела заложило за промјену формата посвећених Космету, чему су се још једном жестоко успротивили Русија, Кина и Србија.

САД су тада навеле и да је буџет Унмика од 38 милиона долара претјеран.