latinica  ћирилица
07/11/2018 |  21:38 | Аутор: СРНА

Стефановић: Пријем самопроглашеног Косова у Интерпол био би политизација

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је, поводом захтјева самопроглашеног Косова да буде примљено у Интерпол, да се Београд не бори само против приштинских институција већ да су супарници велике западне земље које су признале ту квазидржаву и лобирају да буде примљена у ову организацију.
Небојша Стефановић (Фото:http:nebojsastefanovic.rs) -
Небојша Стефановић (Фото:http:nebojsastefanovic.rs)

Стефановић је навео да је задатак Београда да контактира са другим министрима унутрашњих послова који су чланови Скупштине Интерпола и да представи аргументе против пријема такозваног Косова.

"То је као да пустите пиромана у барутану", рекао је Стефановић за РТС и додао да Београд има политичке, полицијске и правне аргументе.

Он је подсјетио на Резолуцију 1244, као и на то да Генерална скупштина Интерпола заступа став да само државе-чланице УН и посматрачи могу бити чланице ове организације.

Стефановић подсјећа да је већи број приштинских функционера на српским потјерницама и да су оптужени за најтежа кривична дјела.

Он је указао на то да Приштина већ има контакт са Интерполом путем Унмика и да је њихов захтјев за чланство покушај да покажу утицај, заједно са моћним савезницима и да направе још један корак ка признању.

Стефановић је поручио да ће се Србија борити све до дана гласања и да ће све учинити да убиједи и остале да би пријем такозваног Косова био лош за Интерпол и да би то била политизација ове организације.