latinica  ћирилица
08/11/2018 |  08:30 ⇒ 10:30 | Аутор: РТРС

Званичници Српске честитали борцима крсну славу - Митровдан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку Борачкој организацији Републике Српске поводом крсне славе - Митровдана, поручивши да страдања и жртве које су борци поднијели у Одбрамбено-отаџбинском рату не смију бити заборављене.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Додик је поручио да страдања и жртве трајно обавезују да се чува, гради и јача Република Српска и њене институције.

"Поводом крсне славе Борачке организације Републике Српске - Митровдана, свим борцима Републике Српске и породицама погинулих и несталих бораца упућујем најискреније честитке", наводи предсједник Додик.

Он је истакао да је крсна слава у традицији српског православног народа саздана од узвишених и племенитих осјећања посвећених миру, слободи и заједништву, као што је била борба и херојски пут бораца Републике Српске у протеклом отаџбинском рату.

"Посебна пажња мора бити усмјерена на побољшање положаја бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, што се кроз дијалог са Борачком организацијом континуирано одвија. Желим вам да крсну славу прославите у добром здрављу, миру и заједништву, како и налаже традиција и обичаји нашег народа. Нека вам је срећно и благословено", наведено је у честитки предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић такође је поводом крсне славе Борачке организације Републике Српске - Митровдана упутила честитку њеном предсједнику Миломиру Савчићу, у којој је истакла да су улога и значај коју су борци имали у стварању и очувању Српске немјерљиви.

Цвијановићева је навела да им се због тога дугује вјечна захвалност и поштовање.

"У име Владе Републике Српске и у своје име, Вама и свим члановима БОРС-а упућујем најискреније честитке поводом обиљежавања Митровдана - крсне славе Борачке организације. Њихова жртва све нас обавезује да чувамо и јачамо Републику Српску, а породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима пружимо сву могућу помоћ и подршку", наводи се у честитки.

Цвијановићева је нагласила да очување Републике Српске и заштита права свих категорија становништва које су учествовале у њеном стварању остаје трајна обавеза и опредјељење институција Српске.

Она је поручила да ће Влада Републике Српске, у сарадњи са Борачком организацијом, наставити да даје пуни допринос у рјешавању проблема борачких категорија, како би се побољшао њихов положај у друштву.

"Са жељом да крсну славу дочекате у миру и добром здрављу, свим члановима БОРС-а желим напредак, личну и породичну срећу", поручила је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је у име Народне скупштине и своје име, Крсну славу Митровдан Борачкој организацији Републике Српске. 

"Поводом свечане прославе, свим борцима Републике Српске желим да одам признање за највеће заслуге у стварању и одбрани Републике Српске и одбрани интереса српског народа у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Ово је прилика да се сјетимо и одамо признање и захвалност свим херојима који су за Републику Српску дали животе и да укажемо на важност и значај побољшања материјалног статуса бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида", написао је предсједник Чубриловић у честитки упућеној предсједнику БОРС-а генералу Миломиру Савчићу. 

Он је истакао да ће Република Српска и њене институције и даље системски и организовано да воде рачуна о свим припадницима борачких категорија. 

"Увјерен сам да ће и нова Влада Републике Српске и нови сазив Народне скупштине Републике Српске наставити да доносе законе и стваравају услове за рјешавање свих борачких питања ради побољшања квалитета њиховог живота", написао је предсједник Чубриловић у честитки БОРС-у.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић честитао је данас члановима и предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу крсну славу - Митровдан, те изразио увјерење да ће институције Српске и ова организација наставити да заједно раде на рјешавању свих питања борачке популације и побољшању њиховог положаја.

Ђокић је истакао да су значај и улога коју су борци имали у стварању и очувању Републике Српске немјерљива, због чега им друштво дугује вјечну захвалност и поштовање.

"Њихова жртва нас обавезује да чувамо и јачамо Републику Српску, а породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима пружимо сву могућу помоћ и подршку", нагласио је Ђокић.

Он је додао да је крсна слава још једна прилика да се борцима Републике Српске ода признање за велике заслуге у очувању Српске и одбрани слободе српског народа у БиХ у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

"Генерације које данас живе у миру морају знати да су борци у протеклом рату одбранили Републику Српску и сачували српски народ", навео је Ђокић у честитки коју је упутио у своје и име Социјалистичке партије.