latinica  ћирилица
08/11/2018 |  11:21 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Дрљача: Нема повећаног броја миграната

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас да на подручју ове општине у протекла два дана није било повећаног броја миграната.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао да, према информацијама из Полицијске станице у Новом Граду, веће групе миграната нису примијећене од уторка, 6. новембра, када је одржана сједница општинског Форума за безбједност.

"Познато је да они за превоз користе воз на релацији Сарајево-Бихаћ, али се нису појављивали у Новом Граду. Сматрамо да су сад већ упознати са забраном уласка на подручје Унско-санског кантона и да из тих разлога не покушавају да са овог подручја дођу до Бихаћа", рекао је Дрљача новинарима.

Дрљача је истакао да нема службене информације о томе да мигранти долазе брзим возом до Бањалуке, а затим локалним возовима до Новог Града.

"Крајње одредиште локалних возова је Нови Град, а ту нису примијећени. Полицијска станица Нови Град контролише редовно жељезничку и аутобуску станицу како би имали увид у кретање миграната и немамо информације о њиховом доласку", истакао је Дрљача.

Он је навео да је са Форума за безубједност упућен позив грађанима да дојаве Полицијској станици Нови Град уколико примијете кретање миграната мимо магистралног пута Нови Град-Бихаћ и истакао да до сада није било дојава.

Дрљача је подсјетио да је на сједници Форума за безбједност разматрана могућност усложњавања ситуације доласком зиме.

"Општина Нови Град нема капацитета за смјештај миграната, не само када је ријеч о њиховом боравку, већ ни за исхрану, одржавање хигијене и здравствену заштиту. Зато смо упутили допис Министарству унутрашњих послова Републике Српске и Министарству безбједности БиХ да, уколико у Новом Граду буде повећан број миграната, тај ће проблем морати да рјешава држава ван територије општине Нови Град", рекао је Дрљача.

Према подацима из Полицијске станице Нови Град, од почетка године у Новом Граду евидентирано је 159 миграната, од којих је 90 предато у надлежност Граничне полиције БиХ јер нису имали валидна документа за борава у БиХ.