latinica  ћирилица
08/11/2018 |  13:00 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Служен парастос и положени вијенци на Споменик слободе у Невесињу (ФОТО)

Свештеници Епархије захумско-херцеговачке и приморске служили су данас парастос погинулим борцима код централног спомен-обиљежја у Невесињу, поводом обиљежавања Митровдана - крсне славе општине и сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године.
Невесиње - Митровдан - Фото: СРНА
Невесиње - МитровданФото: СРНА

На Споменик слободе положени су вијенци и одата је почаст за 476 погинулих бораца Невесињске бригаде, од којих 64 у двије митровданске битке, због којих Невесиње данас прославља Митровдан као славу општине.

Митровдан, Невесиње (Фото: РТРС)

Вијенце на споменик положили су изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, у име Народне скупштине Републике Српске посланик Илија Таминџија, делегација Борачке организације Републике Српске с предсједником Миломиром Савчићем на челу, те изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

На спомен-обиљежје вијенце су положиле и делегације ове и источнохерцеговачких општина, велики број делегација борачких удружења, као и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Вијенце су положили и министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, у име Владе Србије, као и делегација Фонда подршке стратешкој безбједности Русије /ФССБ/, Организација старјешина Српске.

Након полагања вијенаца, освештан је Дом културе у Невесињу који носи име недавно преминулог глумца Небојше Глоговца, а у тој установи потом је одржана свечана академија поводом Митровдана.

Парастосу је претходила света архијерејска литургија, коју је јутрос у Цркви Светог Вазнесења Христовог у Невесињу служио умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије.

Умировљени епископ Атанасије се након литургије присјетио тешких дана Митровдана 1992. године, када је и сам дошао у Невесиње.

Он је нагласио да је Невесиње поднијело велику жртву за православље и за Христа, те да му је тада помогао Свети Димитрије, који ће увијек помагати овом граду.

Митровдан се с посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Република Српска.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750.

Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, а 140 рањено.

Прва митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату, јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње ради спајања с Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.

Дводневну манифестацију поводом Митровдана организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње.