latinica  ћирилица
08/11/2018 |  17:46 | Аутор: sportske.net

ПСЖ оптужен за расизам!?

Пари Сен Жермен се налази у средишту великог скандала. Појавили су се наводи да је у периоду од 2013. до 2018. године забиљежена систематска дискриминација на основу поријекла и боје коже у клубу.
ПСЖ - Фото: getty
ПСЖФото: getty

Академија француског клуба је своје тимове попуњавала по одређеним "расним" квотама, па су многи талентовани дјечаци тамнопуте боје коже морали да напусте клуб или били онемогућени да заиграју иако су били врло талентовани, тврде француски медији.

Један од примјера је и млади Јан Гбохо, У-18 репрезентативац Француске који тврди да је са 13 година био одбијен од стране ПСЖ-а само зато што је афричког поријекла.

Ово је изашло на видјело након откривања повјерљивих докумената у афери "Фоотбалл Леакс" у којој је откривено и како Манчестер сити вршио сумњиве трансакције новца како би избјегао казну УЕФА због кршења финансијског фер-плеја.

Париски клуб се за сада није огласио поводом ових тврдњи, али познат је случај од прије неколико година када је откривено да у Фудбалском савезу Француске желе да повећају број "правих" Француза у млађим селекцијама тако што би увели сличне квоте.