latinica  ћирилица
09/11/2018 |  09:16 ⇒ 10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Како је Крлежа Ради Шербеџији оставио шешир у тестаменту

"Све пјесме које будем извео на концерту у Београду, биће посвећене Милени Дравић", рекао је јуче прослављени глумац Раде Шербеџија, најављујући свој наступ 26. децембра у Комбанк дворани.
Раде Шербеџија - Фото: РТРС
Раде ШербеџијаФото: РТРС

Шербеџија, годинама уназад, традиционално прије новогодишњих празника, одржава концерте у Србији.

Овога пута, заједно са својим бендом "Западни колодвор" осим у Београду, наступиће и 27. децембра у Нишу, а дан касније и у Чачку.

Специјални гост на концертима биће хрватски пјевач и гитариста, Дамир Урбан.

Шербеџија је у сусрету са новинарима у Комбанк дворани говорио о свом социјалистичком опредјељењу, холивудским величинама које се диве Јадрану, Бранимиру Џонију Штулићу, Крлежином шеширу.

Љубимац београдске публике је на почетку рекао да је веома почаствован што се враћа у некадашњи Дом Синдиката.

"Данас се тај простор зове Комбанк дворана и радујем се што ћу се наћи у дивној концертној дворани коју Београд и Београђани заслужују. Волим у празничне дане да подијелим мало сентимента са људима добре воље који су свакако на овом свијету у већини" казао је Шербеџија.

Мини концертна турнеја славног глумца кроз Србију носи наслов "Мени се душо од тебе не растаје" по чувеним стиховима пјесме Бранимира Џонија Штулића, некадашњег фронтмена загребачке групе "Азра".

Шербеџија каже да је био добар пријатељ са Штулићем и да је наслов концерта управо дио чежње за данима када су се дружили.

"Знао је у поноћ да ме позове у шетњу по Загребу. Са њим се најљепше ћутало у тим шетњама по Загребу. Имали смо чудно пријатељство. Питао сам га да ми направи пјесму за представу "Хрватски славуј" коју сам режирао 1989. године у Загребу. Џони је направио пјесму "Мени се душо од тебе не растаје" за отварања те представе на сцени. Ето, сада му насловом ових концерата шаљем поруку, као старом пријатељу" казао је Шербеџија.

Цијењени умјетник открива да је Крлежин шешир који му је славни писац поклонио, на сигурном мјесту код једног од његових пријатеља.

"Понекад одем до тог пријатеља, узмем шешир, прошетам га као што сам обећао Крлежи. Питао ме је Крлежа `Мали, шта би да ти оставим када умрем? Имам слике, новац, ауторска права...` Казао сам му да ми остави Борсалино шешир и, стварно, управо је то писало под ставком 5 у његовом тестаменту" казао је Шербеџија.

Дамир Урбан је према Шербеџијиним ријечима јако драг пријатељ и због тога ће се наћи са њим на сцени на концертима у Србији.

"Дамир је драг човјек и одличан умјетник. Прије свега, он је мој пријатељ и виђамо се у Ријеци сваки дан. Прије седам година сам се из САД вратио у Ријеку и тамо сам стекао неке добре пријатеље, међу којима је Дамир. Не волим да најављујуем пријатеље који ће бити гости на мом концерту, јер вјерујем да још само са својим именом могу да продам салу, али Дамир је рекао да ставим његово има на плакат како би сви за 50 година знали да смо заједно наступали", казао је Шербеџија.

Он је истакао да његови славни пријатељи из цијелог свијета воле да дођу на Јадран.

"Свиђа им се Јадран. Та географија генерално. Анђелина Џоли, Ванеса Редгрејв, Рејф Фајнс... Анет Бенинг је била неколико пута код нас у гостима на Брионима, да нико није знао. Фајнс се заљубио у Јадран и дошао да игра код нас. Он сврати по неколико дана сваке године код нас. Недавно смо га гледали у представи "Антоније и Клеопатра" у Лондону. Рекао сам му након представе да игра као неки српски официр", истакао је Шербеџија.

О својим навикама везаним за боравак у Београду, Шербеџија прича са великим осмијехом.

"Играм тенис овде по цијели дан са пријатељима. Немам потребу да се појављујем по позоришним бифеима. Дружим се са спортистима и обичним свијетом. Волим људе са којима могу да будем оно што желим и то је тако. Волим живот", рекао је Шербеџија.

На питање новинара шта је заправо Раде Шербеџија - писац, глумац или пјевач, он је шеретски одговорио да његова жена Ленка најбоље то умије да дефинише.

"Каже Ленка, која је најдуховитија особа послије Драгана Николића, да сам тако добар глумац да могу да одглумим да знам да пјевам. Није то далеко од истине. Учим своју дјецу и студенте да не схватају глуму као озбиљну професију. Учим их да размишљају шире и упијају живот. Људи воле особености код других људи. Нешто што их чини посебним, то је важно за глумце - да буду посебни људи", рекао је Раде Шербеџија.

Његова позиција социјалисте, како каже, никада није била под знаком питања.

"Волио бих да нема неправде на свијету, да нема гладних и рата. Крваво су ме оптуживали због тога али сам сигуран да су људи као ја у великој већини", закључио је глумац.