latinica  ћирилица
09/11/2018 |  14:43 | Аутор: СРНА

Дачић: Политика у функцији националних интереса о питању Космета

Спољна политика Србије, уз све уважавање жеље да постане члан ЕУ, биће у функцији националних и државних интереса када је ријеч Косову и Метохији, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је на конференцији за новинаре са потпредсједником Владе Русије Јуријем Борисовим рекао и да Србија неће повући ниједан корак у односу на пријатеље којим би могла да ослаби своју позицију.

Одговарајући на питање да ли постоји притисак ЕУ на Србију да усклади спољну политику са европском, као и због војне сарадње са Русијом и Бјелорусијом, Дачић је одговорио да "генерално постоји".

Он је објаснио да се то односи на постепено усклађивање спољне и безбједносне политике Србије са политиком ЕУ у тим областима, а до уласка Србије у ЕУ.

"Што се наше спољне политике тиче, она ће бити у функцији националних и државних интереса, уз поштовање жеље и намере Србије да буде члан ЕУ, и она ће, пре свега, уважавати национални интерес о питању суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, то је и став Владе Србије и предсједника Србије.

Подсјетивши да је 10 држава повукло признање независности самопроглашеног Косова, Дачић је изразио увјерење да ће тај тренд бити настављен.

"Тих држава ће бити све више", рекао је он и истакао да самопроглашено Косово за 10 година није постало држава и да није члан УН.

Он је поновио и да се Београд оштро противи пријему Приштине у Интерпол.