latinica  ћирилица
09/11/2018 |  15:52 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

У Зворнику и Бијељини уручена одликовања Медаље заслуга за народ

Породицама 25 погинулих бораца Војске Републике Српске с подручја Бирча, Бијељине и Брчко дистрикта, у Зворнику и Бијељини уручена су постхумна одликовања, Медаље заслуга за народ. До краја године одликовања ће бити уручена и у Источном Сарајеву и Бањалуци.

Миланка Васиљевић из Сребренице примила је постхумно одликовање за супруга Радисава, који је погинуо на Петровдан 1992. године. Живот је дао да одбрани свој град и народ.

"Емоције су помјешане, живимо како морамо. Вријеме пролази, захвална сам на одликовању јер нису нас заборавили", каже Васиљевићева.

У ратном вихору, без супруга је остала и Аница Машић.

"Муж ми је погинуо 1992. године. Њега и три брата, нисмо још пронашли", наглашава Машићева.

У Бијељини је уручено 12 одликовања породицама погинулих бораца из овог града и Брчко дистрикта. Душанки Кукољ, у рату је погинуо син Маринко.

"Након 26 година ипак су га се сјетили, у једну руку ми је драго због тога. Хвала Борачкој организацији и свима који су учествовали да се то оствари једног дана", навела је Кукољ.

У темеље Републике Српске уграђено је 30.000 живота и они су понос нашег народа, поручио је изасланик предсједника Српске, Миладин Драгичевић.

"Ово је само мали прилог који ће их подсјећати да су дали слободу за Републику Српску, за српски народ. Ми покушавамо и на други начин да помогнемо ријешити сва статусна и материјална питања породица погинулих бораца", рекао је Драгичевић.

Истакнуто је да је захваљујући пројектима Владе Српске направљен помак када је у питању стамбено збрињавање породица погинулих и да ће један од главних приоритета бити запошљавање дјеце из ове категорије.