latinica  ћирилица
09/11/2018 |  16:24 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Бијељина: У оквиру кампање "Спријечимо вршњачко насиље" предавања ученицима

Службеници бијељинске Полицијске станице одржали су у Пољопривредно-медицинској школи предавање о вршњачком насиљу и другим облицима малољетничке делинквенције. У оквиру кампање "Спријечимо вршњачко насиље" предавања ће бити одржана и у осталим семберским школама.

Број малољетних делинквената у Бијељини удвостручен је прошле године. Према подацима Центра за социјални рад евидентирано је 75 малољетних делинквената, што је двоструко више у односу на 2016. годину.

"Средњошколцима првенствено говоримо о самом појму вршњачког насиља, како може да се манифестује и како да се заштите, прије свега од насиља које се дешава путем интернета и друштвених мрежа", рекао је Срећко Панић, помоћник командира Полицијске станице два у Бијељини.

Ученицима су ова предавања драгоцјена. Они су сагласни да је потребно више разговора на ову тему.

Едукација је одличан вид превенције.

"Ми немамо значајних проблема. Све се дешава на нивоу вербалног сукоба, и то се углавном рјешава у оквиру школе. Ријетко када контактирмо Центар јавне безбједности или Центар за социјални рад, али смо и с њима у контакту", истакао је Милорад Вуковић, директор Пољорпивредно-медицинске школе.

Предавања током којих ће ученици бити упознати са категоријама вршњачког насиља, како га препознати и како дјеловати, као и свим облицима насиља путем интернета, кориштења друштвених мрежа и мобилних телефона, биће одржана у свим основним и средњим школама у Семберији.