latinica  ћирилица
09/11/2018 |  18:28 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Мектић саставио листу непожељних Срба?

Јавност још није добила одговор која је институција донијела одлуку о забрани уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину, а стижу најаве о новим забранама, и то званичницима, јавним радницима и књижевницима из Србије. Иза свега стоји Драган Мектић, министар безбједности БиХ, пишу београдске Вечерње новости. Мектић одбацује те наводе, као нетачне. Из Обавјештано-безбједносне агеније, баш као и у случају "Прилепин", не оглашавају се.

Српски кадар у Сарајеву саставио је листу непожељних Срба којима неће бити дозвољен улазак у БиХ. Ово су данас објавиле београдске Вечерње новости, чији неименовани извор открива да ће се на списку наћи српски министар одбране Александар Вулин, лидер радикала Војислав Шешељ, новинар Миломир Марић и предсједник Покрета "Заветници" Стефан Стаменковски.

- Нимало ме не изненађује та вијест ако је тачна. Што се тиче Мектића ја ћу одмах узвратити контрамјерама. Нека он води рачуна да се не усуди да пређе преко Дрине, јер има да га јурим по цијелој Србији - поручио је Војислав Шешељ, предсједник СРС-а, а на његове ријечи надовезао се предсједник покретра "Заветници".

- Сматрам да је списак који је Мектић направио, а на којем сам и сам, списак Амбасаде САД у Сарајеву. Своје прсте, сигурно је, ту има и Амбасада Велике Британије, те многи западни елементи који желе да уруше Републику Српску - тврди Стаменковски.

Прозвани министар негира да је аутор тзв. црних листи, по "црногорском рецепту". Драган Мектић тврди да су то измишљотине које власт у Бањалуци пласира преко медија из Србије, јер је изричито против било какве сарадње СДС-а са СНСД-ом.

- Циљ је да путем тих медија и путем лажи дисквалификују политичке противнике у Републици Српској. Мене су, на крају крајева, из Србије лобирали и ја ћу у Дубаију, на Генералној скупштини Интерпола, гласати против укључења тзв. Косова у ту институцију - каже Мектић.

Главни извођач политике "гурања" прста у око званичном Београду преко креирања тзв. црних листи и незаконитог прислушкивања јесте ОБА БиХ, под руководством Алијиног ратног тјелохранитеља Османа Мехмедагића. Иако је то покушао да прикрије, Мектић има одличну комуникацију са Осмицом, о чему свједоче екслузивни кадрови њих двојице у једном од кафића у Источном Сарајеву.

- Најаве које смо имали раније од стране ОБА и понашење те агенције и безбједносног система на нивоу БиХ, могу само као човјек који извлачи закључке, да кажем да ту има нешто. Потпуно сам против и одбацујем политику било каквог стварања листи за људе из Србије, Хрватске и Црне Горе којима би им се забранио улазак у БиХ - истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Нова власт у Републици Српској, првенствено новоизабрани српски представници у институцијама БиХ, најављују да ће се озбиљно преиспитати досадашњи рад ОБА. Бавиће се, кажу, онима који у БиХ уносе оружје и екплозив, а не књиге.