latinica  ћирилица
10/11/2018 |  13:57 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Вјерске заједнице у БиХ обиљежиће 100 година од краја Великог рата

Све вјерске заједнице БиХ овог викенда ће на пригодан начин у Сарајеву обиљежити 100 година од завршетка Првог свјетског рата.
Први свјетски рат (фото: из архива) - Фото: Мондо
Први свјетски рат (фото: из архива)Фото: Мондо

У православним храмовима сутра ће, на дан кад је 1918. године склопљено примирје, бити служени посебни помени, у 12.30 часова огласиће се звона на катедрали Срца Исусова у Сарајеву, а посебним свјетлима вечерас ће бити освијетљене Гази Хусрев-бегова библиотека и Куршумли медреса, док ће Ашкенашка синагога бити освијетљена цијели викенд.

Британски амбасадор у БиХ Мат Филд сматра да је "дивно што се Сарајево придружило овом посебном виду обиљежавања стотину година од завршетка Првог свјетског рата" на чему је захвалан, саопштено је из Амбасаде Велике Британије.

Филд је истакао да ће се сутра у 11.00 часова широм Битаније огласити звона, те подсјетио да се током Првог свјетског рата у његовој земљи нису оглашавала ни црквена ни друга звона, већ да су почела након што се проширила вијест о потписивању примирја, саопштено је из Амбасаде Велике Британије.

Он је додао да ће се у 12.30 часова звона огласити широм свијета.

Њемачки амбасадор Кристијане Хоман истакла је да је завршетак Првог свјетског рата донио мир и помогао обликовање новог свијета.

"Придружујемо се нашим пријатељима у обиљежавању стогодишњице и сјећању на то колика је важност мира", поручила је Хоманова.

Оружје на западном фронту утихнуло је у 11.00 часова 11. новембра 1918. године, означивши тиме крај Првог свјетског рата.