latinica  ћирилица
10/11/2018 |  15:01 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Посланици незадовољни због укидања права на "бијели хљеб"

Навикнути на енормно велике плате, поједини бх. посланици тешко се одричу угодног живота.

Тако се 11 посланика Представничког дома обратило се Уставном суду БиХ, са захтјевом за оцјену уставности одредаба измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којима је укинуто право на тзв. бијели хљеб, привилегију да, годину по истеку мандата, примају плату у пуном износу.

Двије године, од 2014. у дводомој БиХ парламентарној скупштини ломила су се копља. Тек 2017. Савјет министара ставио је ван снаге одредбе Закона о платама, па посланицима, али и запосленим у чак 70 бх. институција онемогућио да годину дана након престанка мандата уживају тзв. бијели хљеб. Не сумњамо, незадовољних је и више, али 11 посланика Представничког дома усудило се да незадовољство и искаже.

"Могу да потврдим да је Уставни суд примио захтјев за оцјену уставности. Оспоравају се одредбе којима су регулисана права из продуженог радног односа. Не бих сад улазио у детаље, јер то још увијек није био предмет разматрања пред Уставним судом", рекао је телефоном регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Али много прије Уставног суда, позитивно мишљење о укидању повластица дале су уставно-правне и комисије за финансије и буџет оба дома бх. Парламента. Препреке за укидање бијелог хљеба нису уочене.

Но, потреба да и пред Уставним судом доказују да су оштећени, занимљиво је, приближила је посланике до јуче различитих гледишта. Од 11 потписника апелације само један, Заим Бацковић, био је спреман да објасни своје разлоге.

"Мој циљ јесте да ми се врати право на рад. Ја сам један од оних који је тражио укидање бијелог хљеба. Тражио сам да се укине ограничење права на рад", рекао је Бацковић.

И заиста, постоје ограничења права бираних званичника. Законом о сукобу интереса спријечени су да по истеку мандата пола године буду руководиоци или чланови управних и надзорних одбора.

"Неморалним сматрам овакав начин због тога што, како они кажу, имају одређена ограничења у другим законима, да траже да се врати 12 пуних плата након истека мандата", истиче Ивица Ћавар из Центра цивилних иницијатива.

Фарук Хаџић, макроекономски аналитичар, сматра да нема оправданости, поготово са аспекта живота обичних грађана БиХ, којима су такве привилегије мисаона именица.

Грађани су одавно јасно рекли шта о бијелом хљебу мисле, а до данас нису промијенили мишљење.

Привилегија, која је највише ишла наруку министрима и посланицима, и укинута је под притиском јавности. Мало ли су и плаћени, посланик од 4.800 и чак до шест хиљада марака, за један мандат, дакле, заради и до 300 хиљада марака. А неки током мандата послуже искључиво за подизање руку.