latinica  ћирилица
10/11/2018 |  15:38 | Аутор: СРНА

Касиповић: У Буџету 2,6 милиона КМ за адвокате

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је данас да је Влада Српске у Нацрту буџета за наредну годину предвидјела 2,6 милиона КМ за измиривање обавеза за адвокатске одбране по службеној дужности и да не види разлог за њихов евентуални штрајк.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

- Влада Републике Српске је урадила све што је неопходно да буду измирена вишегодишња дуговања према адвокатима. Квалитетна и добра сарадња Владе Српске и Адвокатске коморе Републике Српске је резултовала оваквим Нацртом буџета - рекао је Касиповић.

Он је истакао да Влада Српске у посљедње двије године редовно измирује и сервисира све обавезе према адвокатима.

- Имамо добру сарадњу с Адвокатском комором и не разумијем разлоге било каквог отежаног рада или евентуалног штрајка адвоката у Српској, јер је Влада нашла могућност да веома брзо измири све обавезе које постоје - додао је Касиповић.

Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Бранислав Ракић рекао је да је на Скупштини Адвокатске коморе одлучено да адвокати обуставе рад по службеној дужности од 1. фебруара 2019. уколико им не буду исплаћена дуговања, али да Министарство правде предузима све да би проблем био ријешен.

Он је навео да се адвокатима дугује 4.300.000 КМ.

- Обуставићемо рад ако нам се не исплате накнаде из 2010, 2011, 2012, 2013. и 2016. године. Влада редовно измирује обавезе за ову годину и надам се да ће проблем бити ријешен, те да неће бити обуставе рада - рекао је Ракић.