latinica  ћирилица
10/11/2018 |  15:50 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Подјеле у Црној Гори због обиљежавања вијека Великог рата

У црногорској јавности одавно нема јединственог става ни о једном националном питању, па су се дубоке подјеле одразиле и на обиљежавање стоте годишњице завршетка Првог свјетског рата и уједињења са Србијом. Док једни ове значајне историјске датуме славе као дане ослобођења и уједињења, други 1918. сматрају за годину окупације Црне Горе.

Да ће и овако велики и значајан јубилеј, показати дубину подјела у Црној Гори, било је јасно одавно, а материјалозовало се почетком октобра. Тада су у неколико црногорских градова осванули плакати и билборди с поруком: "Никад више 1918".

- Режим покушава да редефинише и поништи сва научна сазнања о прошлости овог простора, па тако жели да у лажном свјетлу представи и догађаје из 1918. - рекао је посланик Демократског фронта у Скупштини Црне Горе Будимир Алексић.

Ревизионизам иде дотле да се помиње могућа иницијатива да актуелна владајућа скупштинска већина поништи одлуке Подгоричке скупштине из новембра 1918. када је једногласно донесена одлука да се Црна Гора уједини са Србијом, што је био увод у проглашење заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца.

Историчар Александар Стаматовић истиче да не само да се ради о денационализацији Црне Горе, него се ради на томе да се мијења њен идентитет од источног, православног ка западном, унијатском и римокатоличком.

Историчар Жељко Вујадиновић истиче да је јасно да је тада већинска одлука била таква да дође до уједињења, као и да се данас може говорити о начинима на које је дошло до тога.

Чланови Матице Српске из Црне Горе организовали су у Херцег Новом научни скуп о теми "Сто година од ослобођења и уједињења".

Међу учесницима скупа требало је да буде и историчар из Београда, Чедомир Антић, али њему је, као и Матији Бећковићу и још двојици српских интелектуалаца, недавно забрањен улазак у Црну Гору.

- Мислим да су такве забране за бављење научним радом јединствен случај у свијету - наглашава секретар Друштва чланова Матице Српске у Црној Гори Јелица Стојановић.

Тако је уз јубилеј стотину година од краја Првог свјетског рата, уз нове подјеле у Црној Гори, актуелизована и она из 1918. године на "зеленаше" и "бјелаше".

Упркос овој негативној кампањи, велики дио јавности у Црној Гори стотину година од краја Првог свјетског рата обиљежава на достојанствен начин, у бројним градовима одржавају се свечане академије, а сутра ће, на стоту годишњицу дана примирја, на свим православним храмовима у Црној Гори звонити звона.