latinica  ћирилица
10/11/2018 |  16:20 ⇒ 11/11/2018 | 08:58 | Аутор: СРНА

Додик и Цвијановићева у посјети Вишеграду и Рудом (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић посјетили су општине Рудо и Вишеград, и одржали неформалне састанке са званичницима двије општине. Додик је најавио нове пројекте у Вишеграду, али и признао да са општином Рудо постоје проблеми у комуникацији.

Предсједник и премијерка у посјете двјема општина на истоку Српске стигли су ненајављено, желећи да, како су рекли, без најаве провјере стање у њима. Виђеним у Вишеграду веома су задовољни. Андрићград је и ван љетне сезоне веома посјећен, па су најављена и додатна улагања у туристичку понуду града.

- Потребно је учинити побољшамо капацитете и понуду самог Вишеграда, да проширимо то и на онај бањски дио. Један од основних пројеката, које желимо да урадимо, јесте да бањска вода буде транспортована путем цјевовода овдје у центар и да се ту граде нови садржаји који ће дати нову димензију свему овоме - истакао је Додик.

Начелник Вишеграда Младен Ђуревић рекао је  да наредне године почињу са новим пројектима. Истовремено се захвалио предсједнику и премијерки на посјети, зато што је Вишеград постао незаобилазна дестинација.

Ђуревић је додао да је, осим улагања у туризам, Влада уложила знатна средства за комуналну инфраструктуру. С друге стране, општини Рудо такође су одобрена знатна средства, али због лоше сарадње с начелником општине, Ратом Рајаком, изостали су конкретни пројекти.

- Поразила ме чињеница да 250.000 КМ, колико смо одобрили за Рудо, начелник није хтио да имплементира. То, свакако, не доприноси никоме. У сваком случају, не треба пропуштати прилике и шансе - навео је предсједник Српске.

Додик је рекао да ће у наредном периоду бити обављени разговори како би се видјело на који начин је могуће ријешити тај проблем, не искључујући ни могућност опозива актуелног начелника Рудог.

Андрићград саграђен напорима добрих људи

Додик је рекао да га радује што је пројекат изградње Андрићграда "веома жив".

- Сјећам се да није било ничега када смо први пут дошли на ово мјесто гдје је сада Андрићград. Све смо то урадили напорима добрих људи овдје у Вишеграду, који су помагали на републичком нивоу, те озбиљним приступом и радом који је показивао Емир Кустурица без чије се улоге овдје не би могло ништа урадити - истакао је Додик.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, захвалио се на успјешно проведеним изборима у овој локалној заједници и на раду који је овдје дао резултате, те изразио увјерење да ће тако бити и убудуће и да ће заједничким напорима општина и Република остварити додатне успјехе.

Састанку су присуствовали и шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић и одборник у Скупштини општине Вишеград Дарко Андрић.