latinica  ћирилица
10/11/2018 |  16:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Састанак Трампа и Макрона "конструктиван", било неслагања

Предсједник САД Доналд Трамп и француски предсједник Емануел Макрон имали су у Паризу "веома конструктиван" састанак, преноси Ројтерс изјаву званичника Јелисејске палате.
Доналд Трамп и Емануел Макрон - Фото: getty
Доналд Трамп и Емануел МакронФото: getty

Лидери Француске и САД састали су се неколико сати пошто је Трамп на Твитеру оштро напао предлог који је Макрон изнио протекле недјеље о томе да је Европи потребна посебна европска војска за јачање одбрамбених капацитета и смањење зависности од САД, преноси британска агенција.

Неименовани званичник је рекао да је било "неслагања" и да се Трамп, који је твитовао да је Макронов коментар био "веома увредљив", на састанку обратио предсједнику Француске ријечима "мислим да смо много ближи него што изгледа".

Трамп и Макрон разговарали су и о прошломјесечном убиству саудијског новинара Џамала Кашогија и усагласили су се да саудијске власти морају да у потпуности расвијетле његово убиство, пренио је Ројтерс.

Наводи се да су се двојица лидера такође усагласила да се не смије допустити да афера око Кашогија изазове даљу дестабилизацију на Блиском истоку и да би ово могло да створи прилику за проналажење политичког рјешења рата у Јемену.

Агенција подсјећа да се Саудијска Арабија, која се суочава са глобалним критикама и потенцијалним санкцијама због убиства Кашогија у њеном конзулату у Турској, налази на челу коалиције која се бори у Јемену против побуњеника из племена Хути.