latinica  ћирилица
10/11/2018 |  16:44 ⇒ 18:21 | Аутор: РТС

Албанци најављују нове циљеве: Илирида, Малесија, Ћамерија...

У организацији удружења "Ћамерија" у Приштини је одржан марш за уједињење Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са Косовом.
Албанци са југа Србије - Фото: Screenshot
Албанци са југа СрбијеФото: Screenshot

РТС наводи да марш, иако означен као историјско окупљање, није наишао на одзив косовских Албанаца.

Маршу је присуствовало неколико стотина Албанаца из општина са југа Србије. Они су на маршу изразили жељу за уједињењем и носили транспарентне на којима је писало: "Долино, Албанија је са тобом", "Долино, Косово је са тобом" и "Долино, Санџак је са тобом".

- Ви сте ћелија са свих националних територија Албанаца. Ово је историјски моменат гдје долину Прешева снажно подржавају сви Албанци. Подршка за поновно уједињене са Косовом, са земљом на којој нам је мјесто од давнина - рекао је предсједник Демократске партије Албанаца из Прешева Рагми Мустафа.

Наводи се да су и остали говорници на скупу имали сличне поруке попут оних с транспарената, а на којима се помињу и Илирида, област на западу Македоније у којој живе Албанци, Малесија, област чији се дио налази у Црној Гори, и Ћамерија, област чији се највећи дио налази на сјеверозападу Грчке.

Изузев логистичке подршке полиције и присуства неколико домаћих телевизијских екипа, нико од политичких представника Албанаца са Косова није показао веће интересовање за данашње окупљање Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, наводи РТС.